DOBORAREA avionului Malaysia Airlines in Ucraina ar putea fi asimilată unei CRIME DE RAZBOI – ONU. Cutiile negre CONFIRMA ipoteza tirului cu RACHETA – surse

0
9

Doborârea avionului malaezian de către o rachetă într-o zonă controlată de separatiștii proruși în estul Ucrainei ar putea fi asimilată unei 'crime de război', a declarat luni Comisarul ONU pentru drepturile omului, Navi Pillay, relatează agențiile internaționale de presă, citate de Agerpres.

"Date fiind circumstanțele, această încălcare a dreptului internațional ar putea fi asimilată unei crime de război", a precizat Navi Pillay într-un comunicat transmis luni.

"Vom face totul" pentru ca responsabilii de această dramă, "indiferent cine ar fi ei, să fie deferiți justiției", a insistat ea.

"Este obligatoriu ca asupra acestui eveniment să fie derulată o anchetă rapidă, minuțioasă, eficientă și independentă", a adăugat Pillay.

 

CITITI SI: Avion DOBORAT Ucraina. Cutiile negre confirmă ipoteza tirului cu rachetă – surse

Un avion Boeing-777 al companiei Malaysia Airlines care zbura de la Amsterdam la Kuala Lumpur, cu 298 de persoane la bord, s-a prăbușit la 17 iulie în estul separatist al Ucrainei, fiind doborât, după toate probabilitățile, de o rachetă sol-aer, de la altitudine de peste 10.000 de metri.

Autoritățile de la Kiev și Occidentul au acuzat forțele separatiste, susținute de Rusia, de doborârea avionului, în timp ce acestea afirmă că nu dețin arme capabile să doboare un avion de la o altitudine atât de mare.

 

Date încă nepublicate în urma decriptării cutiilor negre ale avionului malaezian Boeing-777, care s-a prăbușit la 17 iulie în estul Ucrainei cu 298 persoane la bord, confirmă că aparatul de zbor a fost lovit de o rachetă, după cum a relatat canalul CBS, citat de Agerpres.

'Racheta a făcut ceea ce trebuia să facă — să doboare avionul', a declarat, sub rezerva anonimatului, un expert european în securitate aeriană, pentru postul de televiziune american, citat de RIA Novosti.

El a adăugat că datele difuzate de sistemele de înregistrare confirmă 'depresurizarea indusă de o explozie puternică'.

SUA au atribuit anterior Rusiei responsabilitatea pentru doborârea avionului companiei Malaysia Airlines, acuzând Moscova de livrări de arme grele, inclusiv sisteme de rachete antiaeriene, insurgenților proruși din sud-estul Ucrainei.

Autoritățile ucrainene au acuzat rebelii din Donețk de catastrofa aeriană din 17 iulie, dar insurgenții susțin că nu dispun de sisteme atât de sofisticate care să doboare avioane la o altitudine de 10.000 de metri. Dar o serie de date, între care fotografii și înregistrări ale unor discuții telefonice între rebeli, demonstrează că aceștia dispun de sisteme de rachete sol-aer Buk.

Boeing-777 al Malaysia Airlines, care efectua zborul MH17 pe ruta Amsterdam-Kuala Lumpur, cu 298 de persoane la bord, s-a prăbușit la 17 iulie în regiunea Donețk, doborât de o rachetă sol-aer, la o altitudine de peste 10.000 de metri, într-o zonă controlată de rebeli. Nu au existat supraviețuitori în urma catastrofei.

 

CITITI SI: Un lider separatist recunoaste ca rebelii pro-rusi detin rachete precum cea care a doborat cursa MH17: Eram la curent de PREZENTA acestei baterii BUK. Stiam ca a fost adus un sistem BUK de la Lugansk

Cutiile negre ale avionului au fost trimise experților de la Biroul britanic de investigare a accidentelor aeriene (AAIB), pentru decriptare.

O echipă formată din polițiști olandezi și australieni va încerca din nou, luni, să ajungă la locul prăbușirii MH17 în estul Ucrainei, unde situația rămâne extrem de tensionată, a indicat un înalt responsabil al poliției din Sydney, citat de AFP.

Polițiști veniți la Kiev din Olanda și Australia renunțaseră în ajun să se deplaseze la fața locului, din cauza intensificării luptelor în această zonă controlată de separatiștii proruși.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!