Doua noi misiuni UE, in Mali si Republica Centrafricana

0
4

Doua noi misiuni ale Uniunii Europene (UE) vor fi infiintate in Mali si Republica Centrafricana. Este vorba despre o misiune de pregatire a fortelor de politie si o operatiune de reforma militara, potrivit Romania Libera.

Misiunea UE din Mali va pregăti și consilia polițiștii locali pentru a ajuta statul să asigure ''ordinea constituțională și democratică, să creeze condiții pentru o pace durabilă și să-și mențină autoritatea pe întregul teritoriu al țării''.

În ceea ce privește misiunea de consolidare a sectorului de securitate din Republica Centrafricană, aceasta ''va oferi consiliere cu privire la reformele necesare pentru ca armata Republicii Centrafricane să fie mai profesionistă și să aibă un caracter multietnic mai pronunțat'', a afirmat șefa diplomației europene Federica Mogherini. În cazul acestui stat, va fi necesară o decizie separată a UE pentru lansarea finală a operațiunii.

Pentru primul an al misiunii UE în Mali este alocat un buget de 11,4 milioane de euro, în timp ce în cazul operațiunilor din Republica Centrafricană bugetul estimat pentru primul an va fi de 7,9 milioane de euro. 

UE s-a implicat în ultimii ani în rezolvarea conflictelor armate din cele două țări. În Mali, o lovitură de stat produsă în 2012 a fost urmată de un război de gherilă al insurgenților islamiști, în timp ce în Republica Centrafricană au avut loc numeroase ciocniri armate între comunitățile musulmană și creștină.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!