După doborârea avionului malaezian, Rusia a recuperat imediat rachetele antiaeriene pe care le livrase separatiștilor – Washington Post

0
6

Rusia a furnizat separatiștilor din estul Ucrainei sisteme de rachete antiaeriene, dar le-a recuperat imediat după ce o astfel de rachetă a doborât joi avionul malaezian, a scris duminică publicația americană Washington Post citând responsabili din serviciile secrete, informeaza Agerpres.

Conform unui oficial american ce s-a exprimat sub protecția anonimatului, serviciile secrete au obținut cu ceva mai mult de o săptămână în urmă informații despre transportul din Rusia a trei baterii antiaeriene către insurgenții din Ucraina.

De asemenea, șeful contraspionajului ucrainean, Vitali Naida, a afirmat pentru aceeași publicație că există fotografii și dovezi circumstanțiale ce atestă că trei baterii de rachete sol-aer Buk au fost transportate din zonele controlate de separatiști în estul Ucrainei înapoi în Rusia în noaptea de joi spre vineri, la circa 12 ore după prăbușirea avionului malaezian.

Oficialul ucrainean susține că două baterii de rachete au fost reperate în jurul orei 02:00 trecând frontiera înspre Rusia, una dintre baterii având toate cele patru rachete, iar cealaltă o rachetă lipsă, pentru ca două ore mai târziu un al treilea convoi cu o singură baterie să urmeze același traseu.

Aceste relatări vin în sprijinul anunțului de duminică al secretarului american de stat, John Kerry, care a spus că este destul de clar faptul că avionul Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines a fost doborât de un sistem antiaerian adus din Rusia în zona controlată de separatiștii rusofoni din estul Ucrainei. El a precizat că Statele Unite au aflat exact, cu ajutorul imaginilor captate din satelit, locul de unde a fost lansat proiectilul, ora lansării și traiectoria rachetei.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!