Estul Europei reactioneaza la propaganda Moscovei. Letonia deschide un centru strategic de comunicare NATO. Moldova suspenda retransmisia postului Rossia 24

0
6

Presiunile Moscovei imping tarile estice la masuri. Letonia a anuntat deschiderea, la Riga, a unui nou centru strategic de comunicare sustinut de NATO. Misiunea centrului va fi de a contracara tentativele Kremlinului de a influenta importanta minoritate rusofona din aceasta tara baltica. Temerile fata de influenta ruseasca se fac simtite si la Chisinau, unde autoritatile au suspendat retransmisia postului rusesc Rossia 24 pe teritoriul Republicii Moldova. Deciziile vin in contextul crizei din Ucraina si a agresivitatii crescande a Moscovei, conform Hotnews.

Omologarea centrului de catre Alianta Nord-Atlantica este asteptata "pana la sfarsitul verii", a declarat pentru AFP ministrul leton al Apararii.

Tarile baltice denunta o campanie de propaganda in mass-media, condusa de Rusia, tinta fiind populatia rusofona ce reprezinta in jur de un sfert din populatia Letoniei si Estoniei.

Potrivit premierului leton Laimdota Straujuma, Rusia duce un "razboi al informatiilor" in aceasta republica fost-sovietica care a aderat la UE si NATO in 2004.

"Guvernul leton nu poate autoriza ca tari straine sa se amestece in afacerile sale interbe si sa submineze statul", a declarat joi premierul in fata Parlamentului leton.

Deputatii letoni au aprobat joi o lege pentru creseterea cheltuielilor pentru aparare la nivelul minim de 2% din PIB pana in 2020 stabilit de NATO.
 

Republica Moldova suspenda retransmisia postului Rossia 24 pe teritoriul sau

Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA), autoritatea audio-vizuala din R. Moldova, a suspendat vineri retransmisiunea postului rusesc Rossia 24 pe teritoriul Republicii Moldova pana la 1 ianuarie 2015, conform sursei citate. Autoritaile moldovene au invocat drept motiv "necorespunderea programelor acestuia cu prevederile Codului Audiovizualului din Republica Moldova"

Postul rus a fost monitorizat de reprezentantii CCA pe parcursul a trei zile, in perioada 18-20 aprilie, arata sursa citata, precizand ca "postul rus de televiziune Rossia 24 a realizat o serie de reportaje manipulatorii despre Republica Moldova, cat si alte state din fosta CSI".

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, vorbea in luna mai intr-un interviu despre modul in care propaganda rusa incearca sa influenteze decizia politica in statele membre ale aliantei nord-atlantice si despre cresterea activitatii de spionaj a Rusiei.

"Fara indoiala ca exista o activitate crescuta a spionajului rusesc peste limitele traditionale. Vedem clar cum Rusia este, de asemenea, angajata masiv in raspindirea de dezinformari, campanii de manipulare, care includ influentarea mass-media si a ONG-urilor. Este o operatiune foarte sofisticata cu scopul de a influenta opinia publica, ca si procesul de decizie politica in statele membre NATO", a declarat reprezentantul NATO intrebat daca are informatii despre cresterea spionajului rus in Romania, in contextul in care in Norvegia, Suedia, si chiar si in Ungaria au aparut informatii publice despre cresterea activitatii de spionaj a Rusiei.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!