EUROBAROMETRU: 73% dintre romani considera ca MCV trebuie MENTINUT pana cand Romania ajunge la nivelul CELORLALTE STATE MEMBRE

0
7

Conform unui sondaj de opinie realizat in octombrie 2014 de catre institutul TNS Political & Social pentru Comisia Europeana, 73% dintre romani considera ca Romania ar trebui sa pastreze MCV-ul, considerand ca acest mecanism trebuie pastrat pana cand tara ajunge la un standard comparabil cu cel al altor state membre, relateaza ziare.com

 


Sondajul privind Mecanismul de Cooperare pentru Romania si Bulgaria a fost publicat marti, cu o zi inainte de publicarea raportului MCV.

In cazul Romaniei, 9 din 10 repodenti au identificat deficientele din sistemul judiciar si coruptia drept probleme foarte importante.

Conform studiului, 34% dintre romani considera ca situatia din sistemul judiciar s-a imbunatatit fata de 2012, cand doar 20% credeau acest lucru, iar 22% apreciaza ca exista imbunatatiri in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei, cu 13% mai mult fata de precedentul Eurobarometru.

De asemenea, 56% dintre cei chestionati au precizat ca sunt constienti de faptul ca Uniunea Europeana, prin intermediul MCV, a ajutat Romania in lupta impotriva coruptiei si a deficientelor din sistemul judiciar, in timp ce 44% dintre bulgari constientizeaza rolul raportului Mecanismului de Cooperare si Verificare asupra progreselor din Bulgaria.

 

CITITI SI: Raportul MCV pentru Romania si Bulgaria, publicat miercuri


Totodata, 43% sunt de parere ca situatia din sistemul judiciar se va imbunatati in urmatorii cinci ani, in timp ce 16% cred ca se va inrautati.

In Romania, 73% dintre repondenti considera ca UE a avut un impact pozitiv asupra remedierii deficientelor din justitie, iar 67% apreciaza ca a avut un impact pozitiv asupra coruptiei.

73% dintre romani si 78% dintre bulgari doresc ca MCV sa continue pana cand tarile lor ajung "la standarde comparabile cu cele ale altor state membre".

Eurobarometrul privind MCV a fost realizat in octombrie 2014 de catre institutul TNS Political & Social pentru Comisia Europeana. Au fost chestionate telefonic 2.010 de persoane din Bulgaria si Romania cu varsta de peste 15 ani. 

 

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!