EVZ: Andrei Marga, turnător la Securitate?

0
6

Evenimentul Zilei lanseaza o stire-bomba: Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securităţii pare să fi descoperit în arhive documente care pun într-o nouă lumină relaţia lui Marga cu regimul comunist. E posibil ca Marga sa fi avut o carieră clasică de turnător.

 

Legăturile lui Andrei Marga cu fosta Securitate vor fi analizate la 11 septembrie de către CNSAS, afirmă surse din PNL citate de Evz.ro.

CNSAS a anunţat încă din luna mai că îl va verifica, după ce fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a sugerat că fostul rector ar fi colaborat cu Securitatea sub numele conspirativ Andrei Mureşan. De fapt, el ar fi avut mai multe nume de cod și ar fi turnat la Securitate inclusiv cetățeni străni. 

 

Schimbat de la conducerea MAE pentru a preintampina un scandal?

Faptul că CNSAS analizează şi, probabil, va da şi un vot arată că în arhivă au fost descoperite documente care indică posibile conexiuni cu aparatul de represiune. "Dacă există un alt dosar, acesta este la SIE sau a fost predat de la SIE la CNSAS", au declarat, la începutul lunii mai, surse din CNSAS.

Marga se pare că are şi un dosar de urmărit, dar acest fapt nu exclude şi posibilitatea ca el să fi fost şi turnător. Surse din PNL susţin că fostul rector ar fi fost schimbat de la conducerea MAE tocmai pentru că era anticipat un scandal în legătură cu relaţia cu Securitatea şi ar fi fost afectată imaginea internaţională a României.

La 9 mai, premierul Ponta declara că-l va schimba pe şeful diplomaţiei dacă se va dovedi că a cooperat cu securitatea. La începutul lui august, premieru l-a schimbat pe Marga de la MAE fără explicaţie. Totuşi, PNL şi PSD au anunţat că îl susţin pentru funcţia de preşedinte al ICR.

Marga: "N-am teamă"

Marga a negat vehement posibilitatea să fi colaborat cu Securitatea. "Lăzăroiu fabulează, şi în acest caz este vorba de o fabulaţie. Se poate verifica dosarul meu, a fost verificat de «n» ori, nu vă ascund, se poate verifica încă o dată, nu am nicio teamă. Nu m-a chemat nimeni să cooperez cu Securitatea, nu am cooperat, nu am semnat nimic, am conştiinţa absolut curată", a spus Marga, pe 8 mai.

El a adăugat că va demisiona din MAE dacă apare dosarul său de colaborare cu Securitatea, dar nu are emoţii. În 2007, CNSAS a emis Decizia 1516/10.05.2007 prin care se certifica faptul ca actualul ministru "nu a fost agent/colaborator al poliţiei politice comuniste".

 

Marga dezminte: Nu am colaborat cu Securitatea. Informatiile au legatura cu numirea la ICR

Andrei Marga reiterează că nu a colaborat niciodată cu Securitatea şi nu a semnat vreun angajament, el susţinând că informaţiile apărute recent în presă, potrivit cărora ar fi colaborat cu Securitatea din anii '70, au legătură cu posibila sa numire la şefia ICR, relateaza Adevarul.ro.

 

"În legătură cu alegaţiile proferate de «analişti» instrumentaţi de cercuri obscure, precizez, încă o dată, că nu mi-a cerut nimeni, niciodată, să colaborez şi nu am colaborat cu Securitatea. Nu există nici un text semnat de mine, căci nu am semnat vreun text sau angajament în acest sens", a declarat Marga, pentru Mediafax.

De asemenea, el a arătat că există o legătură evidentă între apariţia, joi şi vineri, în presă a acestor informaţii despre colaborarea sa cu Securitatea şi anunţul PNL şi PSD privind susţinerea candidaturii sale pentru preşedinţia Institutului Cultural Român.

 "Ma voi adresa, la nevoie, instantelor juridice nationale si internationale"

Totodată, Marga a arătat că va avea discuţii cu conducerea USL pe tema acestor articole din presă referitoare la presupusa sa legătură cu Securitatea, adăugând că nu ştie dacă se va ajunge în aceste condiţii până la retragerea candidaturii sale.

"Nu ştiu dacă se va ajunge până acolo, vă daţi seama că eu am diferite alternative", a afirmat el.

 

Marga precizează că a făcut parte din patru guverne ale României şi a fost, de cel puţin tot atâtea ori, examinat, cu acelaşi rezultat necolaborării cu Securitatea. "Durata participării într-un Guvern sau altul nu a avut nici o legătură cu asemenea alegaţii", a subliniat Marga.

El arată că a exercitat cea mai lungă perioadă din istoria Rectoratului Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj – 19 ani, timp în care a fost cercetat "de fiecare dată când s-a dorit". "Certificatele emise de CNSAS au spus, ca urmare, de fiecare dată, că nu am colaborat", afirmă fostul ministru de Externe.

De asemenea, el arată că este posibil să se adreseze instanţei în legătură cu aceste acuzaţii.

"Pentru mulţi impostori, dosariada este ultimul instrument de atacare a unui intelectual cu operă. Precizez că nu există nimic de folosit în acest sens, în ceea ce mă priveşte, şi că mă voi adresa, la nevoie, instanţelor juridice naţionale şi internaţionale", a mai afirmat Marga.