Exceptand euroscepticii, grupurile din PE sustin planul de urgenta al lui Juncker

0
11

Cu excepția euroscepticilor, marile grupuri politice din Parlamentul European sustin planul de urgență prezentat miercuri de președintele Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, de repartizare a refugiaților prin cote obligatorii între statele UE, consemnează agenția EFE, preluată de Agerpres.

Liderul PPE, Manfred Weber, a declarat că împărtășește deplin opiniile exprimate de șeful executivului comunitar cu privire la urgența generată de criza refugiaților. 'În Europa suntem mândri că am inventat drepturile omului. Pentru toți cetățenii, indiferent de religia lor', a spus liderul popularilor europeni, făcând astfel aluzie la cei care au afirmat că preferă să găzduiască mai degrabă refugiați creștini, nu musulmani, cum este cazul guvernului slovac.

 

'Nu Bruxelles-ul ori Strasbourg-ul provoacă eșecuri, ci egoismele naționale', a mai adăugat Manfred Weber. El a admis că 'două treimi' dintre imigranții veniți în Europa nu îndeplinesc condițiile pentru a fi considerați refugiați, ei fiind de fapt imigranți economici care ar trebui opriți la granița UE ori expulzați în țările lor.

 

Nici liderul social-democraților europeni (S&D), Gianni Pittella, nu s-a delimitat de abordarea lui Juncker, dar i-a amintit acestuia din urmă că, atunci când a fost numit președinte al CE, a promis că UE va avea un 'triplu A social' (așa cum în sectorul financiar agențiile de rating evaluează cu AAA performanța maximă). 'Dacă nu acționăm, criza va fi ireversibilă', a atenționat Pittella, care a cerut o sporire a investițiilor publice și private pentru a încuraja progresul social.

 

La rândul său, liderul liberalilor europeni (ALDE), Guy Verhofstadt, a apreciat că formula propusă de Juncker este 'drumul cel bun', el invocând argumentul 'solidarității' europene, la fel ca Juncker și toți susținătorii impunerii cotelor obligatorii de refugiați. 'Mesajul meu este că UE nu este în criză. Ceea ce provoacă criza este lipsa Europei. Sistemul de la Dublin (ce reglementează examinarea cererilor de azil în Europa n.red.) este o negare a Europei', este de părere Verhofstadt.

 

Un mesaj asemănător a fost transmis de grupul Verzilor și de cel al GUE/NGL (stânga unită), ambele foarte critice față de inițiativa premierului ungar Viktor Orban de a ridica în calea imigranților ilegali un gard de sârmă ghimpată la granița cu Serbia.

 

Tabăra eurosceptică din PE a criticat proiectul prezentat de Juncker și a avertizat asupra riscurilor generate de sosirea masivă a refugiaților în Europa. Astfel, în opinia liderului UKIP, Nigel Farage, în prezent politicile de azil și imigrație ale CE se limitează să spună că 'în Europa poate să vină oricine dorește'. El a vorbit și despre creșterea amenințărilor teroriste, în condițiile în care există deja dovezi că gruparea jihadistă Statul Islamic profită de acest aflux de refugiați pentru a infiltra islamiști radicali în Europa. Și lidera Frontului Național francez, Marine Le Pen, s-a pronunțat împotriva a ceea ce a numit planul 'ultra imigraționist' al CE.

 

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!