Exercitiu militar NATO in Marea Neagra: SUA, Romania, Bulgaria, Turcia, Italia participa la manevre

0
8

Romania va participa cu doua nave militare la exercitiul multinational NATO Breeze 2014, care are loc in Marea Neagra. Evenimentul va avea loc in perioada 4-12 iulie, la manevre urmand sa ia parte si nave din SUA, Turcia, Bulgaria, Grecia si Italia, conform Mediafax.

Statul Major al Forţelor Navale informează că dragorul maritim "Alexandru Axente" şi fregata "Regina Maria", cu un elicopter la bord, vor participa la exerciţiul multinaţional NATO Breeze 2014, care are loc în Marea Neagră, în apele teritoriale ale Bulgariei şi în apele internaţionale. Participarea dragorului este programată pentru perioada 4-12 iulie, iar cea a fregatei, din 8 până pe 12 iulie.

Fregata "Regina Maria", cu un elicopter la bord, va avea un echipaj alcătuit din 225 de marinari şi va fi comandată de comandorul Bogdan Vochiţoiu. Dragorul maritim va participa la misiune cu un echipaj de 75 de marinari şi va fi comandat de căpitan-comandorul Emanuel Ungureanu. Participarea dragorului maritim "Alexandru Axente" la exerciţiul multinaţional NATO Breeze 2014 are ca scop evaluarea acestuia de către partenerii NATO, în vederea punerii navei la dispoziţia pachetului de forţe ale Alianţei, în perioada 2015-2018, conform angajamentelor pe care România le-a semnat. În cadrul exerciţiului, din partea Forţelor Navale Române vor fi prezenţi patru ofiţeri de stat major.

Timp de o săptămână, militari din Bulgaria, Grecia, Italia, Turcia, România şi SNMCMG2 (Gruparea Permanentă NATO de Luptă Împotriva Minelor nr. 2) vor desfăşura exerciţii de căutare şi salvare vieţi pe mare, recuperarea naufragiaţilor, exerciţii de monitorizare a traficului navelor comerciale, exerciţii de reacţie la primirea unei avertizări de ameninţare asimetrică, exerciţii de luptă împotriva minelor, exerciţii de luptă antisubmarin, precum şi trageri de artilerie cu armamentul de la bordul navelor.

Potrivit site-ului BSnews, în Marea Neagră au intrat fregata italiană F-583 ITS Aviere, nava pentru deminare italiană 5561 ITS Rimini şi o navă similară din Turcia – M-270 TCG Akçay. De asemenea, la exerciţiul NATO "Breeze 2014" vor participa submarinul militar turc Atilay şi motovedeta elenă P-266 HS Machitis.

De asemenea, la exerciţii participă nave din Statele Unite, precum şi un avion american de patrulare. Echipajele navelor sunt cazate în portul bulgar Burgas.

Cu o săptămână în urmă, în Marea Neagră au fost nava-şcoală poloneză ORP Wodnik, nava italiană de telecomunicaţii A-5340 Elettra şi nava franceză de explorare maritimă 759 Dupuy de Lome, conform sursei citate.

Potrivit experţilor militari, nu este o coincidenţă faptul că în Marea Neagră sunt prezente atât de multe nave militare NATO, în contextul tensiunilor dintre Occident şi Rusia din cauza crizei din Ucraina.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!