Festivalul BBC Proms din Londra: ”Bun venit, refugiați!”

0
41

Criza refugiaților sensibilizează oamenii de cultură din capitala Marii Britanii.

Festivalul BBC Proms de la Londra se desfășoară anual după un concept neschimbat de 120 ani, când el a fost înființat de către Sir Henry Wood: concerte de muzică clasică dedicate publicului larg, la care nu se stă obligatoriu pe scaune, într-o atmosferă britanică desăvârșită.

Cele mai multe dintre concerte se desfăşoară în prezent la Royal Albert Hall din Londra, o sală cu 5.300 de locuri, cu invitați de marcă. Cel mai important festival european de vară a început în acest an la data de 17 iulie și s-a încheiat în seara de 13 septembrie într-un mod surprinzător:  la balconul mare al sălii a fost desfășurat un banner care ura bun venit refugiaților.

The Guardian relatează că bannerul a fost inițiativa doamnei Susie Symes, directorul muzeului imigrației și diversității din estul Londrei. Mesajul ”Refugees Welcome” (”Bine ați venit, refugiaților!”) arborat pe toată durata concertului de închidere a festivalului Proms urmează unui marș din capitala Marii Britanii, cu doar o seară înaintea concertului de închidere a Festivalului Proms, la care au participat zeci de mii de persoane solidare cu refugiații din Orient și care i-au transmis primului ministru ”David Cameron să-ți fie rușine!”.

Muzeul imigrației și diversității din Londra este cel mai vechi de acest gen din Europa, fiind fondat de refugiați, un militant anti-apartheid din Africa de Sud, un rabin, un supraviețuitor de la Auschwitz și un musulman Bengali.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!