Filarmonica „George Enescu” deschide stagiunea 2016-2017 cu „Parsifal”

0
6

2016 / 10 / 08

În deschiderea noii stagiuni 2016-2017, vineri, 7 şi sâmbătă, 8 octombrie 2016, la Ateneul Român, Filarmonica „George Enescu”, în parteneriat cu Fundaţia Română pentru Excelenţă în Muzică, anunţă două concerte-spectacol cu actul I din opera „Parsifal”, de Richard Wagner.

Sub bagheta maestrului Christian Badea se vor afla orchestra şi corul Filarmonicii „George Enescu” împreună cu soliştii invitaţi Ştefan Vinke (Parsifal), Eric Halfvarson (Gurnemanz), Petra Lang (Kundry), Bela Perencz (Amfortas), consideraţi printre cei mai mari interpreţi wagnerieni. Din distribuţie fac parte şi cântăreţii români Marius Boloş, Liviu Indricau, Iustinian Zetea şi Sidonia Nica de la Opera Naţională Bucureşti şi Ionuţ Popescu şi Adrian Dumitru de la Filarmonica „George Enescu”. Pe scenă se vor mai afla Corul de copii Radio şi elevi de la Liceul de Coregrafie „Floria Capsali”.

„Wagner se cântă foarte rar în România. Nu există o tradiţie în acest sens şi nici o şcoală de canto care să formeze solişti pentru acest repertoriu. Din acest punct de vedere, România se află cu mult în urma ţărilor europene cu tradiţie culturală, dar am constatat cu bucurie că există un potenţial de afinitate muzicală şi stilistică deosebită a orchestrei şi corului Filarmonicii cu muzica lui Wagner. Proiectul «PARSIFAL la Ateneul Român», iniţiat în luna mai 2015, este un început de construire a unei tradiţii a stilului wagnerian în România, care implică artiştii români în colaborare cu artişti străini renumiţi, pentru a familiariza publicul cu opera marelui compozitor german”, declară dirijorul Christian Badea.

Concertele-eveniment „PARSIFAL la Ateneul Român” sunt un concept nou şi unic atât în România, cât şi în lume. Dirijorul-regizor împleteşte în mod firesc componentele muzicale (orchestră, cor, solişti) cu elemente complexe de teatru (lumini, decor, costume, efecte speciale vizuale şi de sunet), folosind caracteristicile acustice şi arhitecturale ale sălii Ateneului. Cei 60 de membri ai corului bărbătesc cântă într-un cerc care cuprinde şi publicul. Spectatorii se regăsesc astfel în mijlocul muzicii şi al legendei Cavalerilor Sfântului Graal. Soliştii se mişcă liber prin sală şi cântă pe scene special amenajate, ceea ce asigură o balanţă de sunet perfectă cu orchestra wagneriană de 90 de muzicieni şi dă publicului o perspectivă acustică şi vizuală de 360 de grade. Alte două coruri, indicate de Wagner ca fiind îndepărtate de acţiune, ca şi faimoasele clopote grave specifice lui Parsifal, se aud prin uşile deschise, din foaierul Ateneului, unde sunetul produs este reverberant şi rotund prin natura architecturii clădirii, iar efectul de distanţă este magic pentru publicul din sală.

„Fără îndoială, deschiderea stagiunii 2016 – 2017 în octombrie va fi un eveniment de aristocratică ţinută, la nivelul marilor scene muzicale ale lumii. Să ne aducem aminte de concertul cu Parsifal Actul III, un spectacol copleşitor, realizat anul trecut, în aceeaşi regie si sub aceeaşi bagheta a maestrului Christian Badea. Solişti wagnerieni consacraţi, alături de ansamblurile Filarmonicii, sunt cea mai bună garanţie pentru un adevarat eveniment muzical european. Wagner, din păcate, nu este un compozitor suficient cântat în România. Pot fi multe explicaţii… Prin aceste concerte – în primăvară sperăm ca actul al II-lea din Parsifal să întregească acest proiect uriaş «PARSIFAL la Ateneul Român», iniţiat în luna mai 2015 – Filarmonica «George Enescu» şi maestrul Christian Badea îşi propun să familiarizeze publicul românesc cu muzica de mare rafinament a compozitorului german.” declară domnul Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii „George Enescu”.

Concertele cu „Parsifal” de Wagner din 7 şi 8 octombrie la Ateneu sunt realizate cu sprijinul financiar generos al sponsorului principal – compania Rompetrol. Proiectul beneficiază şi de ajutorul unor parteneri deosebiţi – ICR, AFCN şi ARCUB. Acestora li s-au alăturat alţi sponsori importanţi, precum: Wuerth Romania, WENS Travel din Cluj, Noventis, Cabinetul de avocaţi Bulboacă şi Asociaţii şi Cabinetul de avocaţi Manolică, firma Career Advisors şi mai mulţi sponsori privaţi.

Biletele în valoare de 150 lei se pot procura de la Casa de Bilete a Ateneului Român.
Program: Luni – Vineri 12:00 – 19:00
Telefon: 021.315.68.75

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!