Fluxul de refugiati care intra in Europa a ajuns la 8.000 pe zi si nu se va incheia curand

0
9

Actualul flux de refugiați a ajuns la aproximativ 8.000 de persoane care intră zilnic în Europa și nu se va încheia curând, urmând ca exemplul sirienilor să fie urmat și de irakieni, avertizează UNHCR.

„Nu văd (acest aflux) să se atenueze. Nu îl văd să se oprească. Lasă mai degrabă impresia că este vârful aisbergului”, a declarat Amin Awad, coordonator regional al UNHCR.

În afara sirienilor care au plecat masiv din țara lor și din statele vecine unde s-au adăpostit de război și de persecuții, Europa ar putea fi asaltată curând și de irakieni, a explicat Dominik Bartsch, coordonator umanitar al ONU în Irak, citat de Agerpres.

În această țară – afectată în special de conflictul armat provocat de gruparea jihadistă Statul Islamic – circa zece milioane de persoane vor avea nevoie anul acesta de asistență umanitară, aproximativ 3,2 milioane fiind deja populație dislocată.

ONU se pregătește, de altfel, pentru exodul a circa o jumătate de milion de persoane din orașul Mosul, dacă trupele irakiene vor lansa o ofensivă pentru recucerirea acestei localități controlate în prezent de jihadiști.

Numărul imigranților arabi, africani și asiatici ajunși anul acesta în Europa se apropie de o jumătate de milion, dar urmează să crească, potrivit estimărilor ONU, la aproximativ un milion de persoane.

Ei provin în special din Siria, Irak, Afganistan, Pakistan și numeroase state din Africa, precum Eritreea, Somalia, Sudan, Nigeria. După ce traversează Marea Mediterană cu ambarcațiuni precare puse la dispoziție de traficanți, imigranții intră în Europa în special prin Grecia și Italia, iar de acolo de obicei își continuă călătoria către vestul Europei, destinația lor preferată fiind Germania.

CITIȚI ȘI: Angela Merkel, despre criza refugiatilor: Suntem departe de o solutie durabila

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!