FMI: Cresterea economica mondiala va scadea

0
11

Fondul Monetar Internaţional a revizuit în scădere prognoza de creştere economică mondială la 3,5%, de la 3,8%, cât prevedea cea mai recentă estimare din luna octombrie. Economiile emergente din Europa, unde este inclusă şi România, vor înregistra o creştere de 2,9% în acest an şi de 3,1% anul viitor, precizează Mediafax.ro.

 

De asemenea, prognoza de creştere a economiei mondiale pentru anul viitor a fost şi ea înrăutăţită de FMI , anticipându-se o urcare cu 3,7%, comparativ cu 4%, cât arăta prognoza în luna octombrie.

 

"Pe de o parte, economiile majore beneficiază de pe urma declinului preţului petrolului. De cealaltă parte, în mai multe părţi ale lumii, perspectivele economice slabe pe termen lung afectează cererea", a declarat Olivier Blanchard, economistul şef al FMI.

 

Cea mai mare economie europeană, cea a Germaniei, va avansa cu 1,5% în acest an, faţă de creşterea de 1,7% estimată în octombrie, în timp ce produsul intern brut al Franţei va urca cu 0,9% faţă de 1% anterior. În ceea ce priveşte Italia, FMI a redus prognoza de la 0,9% în octombrie la 0,4%, iar pentru Spania a urcat estimarea de la 1,7% la 2%. Economiile emergente din Europa, unde este inclusă şi România, vor înregistra o creştere de 2,9% în acest an şi de 3,1% anul viitor. Prin comparaţie, în luna octombrie FMI prognoza o urcare de 2,8% pentru 2015 şi 2,9% în 2016. Atunci, FMI a estimat că economia României va creşte cu 2,5% în acest an, în timp Comisia Europeană anticipează un avans economic de 2,4% pentru 2015.

 

CITITI SI: Nouriel Roubini lanseaza un avertisment oficialilor europeni cu privire la starea economiei

 

Fondul apreciază că în Europa investiţiile slabe vor cântări mai greu asupra economiei decât beneficiile datorate preţurilor scăzute ale petrolului şi adoptării de noi măsuri de stimulare a Economiei de către Banca Centrală Europeană. FMI a redus prognoza de creştere a economiei din zona euro la 1,2% de la 1,3% în octombrie.

 

În schimb, SUA va înregistra o creştere economică de 3,6% în acest an, în urcare faţă de proiecţia din octombrie, de 3,1%. Fondul apreciază că preţul scăzut al petrolului şi politica monetară încă relaxată vor avea un impact pozitiv asupra economiei, în pofida majorării treptate a dobânzii cheie şi a reducerii exporturilor din cauza aprecierii dolarului.

 

CITITI SI: 1% din populatia lumii va detine jumatate din avutia mondiala – raport Oxfam

 

FMI a reiterat estimarea privind creşterea producţiei de petrol la nivel global în acest an cu până la 0,7%, apreciind că urcarea preţurilor petrolului şi a producţiei reprezintă un "nou tip de risc" mondial.

 Olivier Blanchard a mai declarat pentru BBC că cea gravă perioadă a crizei economice globale a trecut: Lucrurile se imbunatatesc. Nu atat de repede pe cat ne-am dori, dar oricum”.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!