Franta face un pas inapoi. Livrarea celei de-A DOUA NAVE de tip Mistral va depinde de ATITUDINEA Rusiei, spune presedintele François Hollande. PRIMA NAVA urmează să fie livrată în OCTOMBRIE

0
10

Livrarea celei de-a doua nave de tip Mistral Rusiei "va depinde de atitudinea" Moscovei în conflictul ucrainean, a avertizat luni seara preşedintele francez, François Hollande, în faţa unor jurnalişti, informeaza Mediafax.

Livrarea celei de-a doua nave de tip Mistral "va depinde, o spun foarte clar, de atitudinea Rusiei. Dar, la acest stadiu, nu există nicio sancţiune care ne-ar obliga să renunţăm", a declarat şeful de stat francez.

 

CITITI SI: PARLAMENTARII SUA cer NATO să CUMPERE navele de război produse de FRANTA pentru RUSIA

 

Referindu-se la prima navă, Hollande a declarat că aceasta "este aproape gata şi urmează să fie livrată în octombrie".

"Ruşii au plătit. Ar trebui să le rambursăm 1,1 miliarde de euro" dacă nava nu va fi livrată, a spus el.

 

CITITI SI:  SUA AU SANTAJAT Franţa cu penalizarea BNP, pentru a renunţa la livrarea vaselor Mistral catre Rusia – Vladimir Putin

Contractul semnat în anul 2011 prevede o comandă fermă pentru două nave și o opțiune pentru alte două, relateaza Agerpres. Înțelegerea a fost contestată la acea vreme de unii ofițeri ai marinei militare ruse, care au sesizat că aceste ambarcațiuni destinate transportului de blindate și elicoptere sunt adaptate mai degrabă pentru navigația în zonele calde decât pentru apele reci de la latitudinile nordice. Dar producătorul francez a asigurat în urma acestei dezbateri că navele vor fi adaptate condițiilor climatice din zona Rusiei.

Prima navă, botezată Vladivostok, este finalizată și ea se află în prezent în etapa probele, iar cea de-a doua, Sevastopol, este încă în construcție. Conform surselor citate, ele ar trebui incluse în flota Pacificului, dar există și posibilitatea ca una dintre ele să intre în flota Mării Negre. În eventualitatea achiziționării a încă două, cele patru ar putea fi împărțite egal între aceste două flote.

În ciuda evoluțiilor din Ucraina, guvernul francez dorește să ducă până la capăt contractul, pe care dacă l-ar rezilia ar pierde nu doar o afacere de 1,2 miliarde de euro, dar ar trebui să plătească și penalități. Decizia Parisului a provocat critici severe la Washington, după ce în ultima vreme relațiile dintre cele două capitale au înregistrat o evoluție ascendentă, confirmată și de vizita efectuată de președintele Francois Hollande în Statele Unite în luna februarie.

O purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, Marie Harf, a confirmat că cei doi oficial au 'discutat despre această vânzare' în timpul întrevederii lor de marți de la Washington.

 

cititi si: UE ar trebui să cumpere cele două nave franceze Mistral destinate Rusiei. Franța NU TREBUIE în niciun caz să înarmeze Marina rusă – Institutul german pentru politică internațională și securitate

 

"Am transmis mai multe ori îngrijorările noastre guvernului francez în legătură cu această vânzare și nu credem că este un moment potrivit pentru a derula astfel de contracte militare, date fiind ultimele acțiuni ale Rusiei pentru destabilizarea vecinilor săi", a explicat Marie Harf.

În cadrul unei conferințe de presă de marți, Fabius a apărat vânzarea celor două nave Mistral, prevăzută într-un contract semnat în 2011 cu Moscova, în valoare de 1,2 miliarde de euro, cele două nave de transport de elicoptere și tancuri urmând să fie livrate în octombrie acest an și în 2015.

El a răspuns atunci extrem de succint că John Kerry nu i-a cerut oficial să renunțe sau să suspende această vânzare, reiterând că "decizia finală va fi luată în octombrie".

"Franța nu are de primit lecții de fermitate de la absolut nimeni (…) Franța își face datoria, indiferent dacă este vorba de Ucraina sau de orice altă țară", s-a apărat șeful diplomației franceze.

 

cititi si: Franța va livra Rusiei nave de război Mistral, în pofida crizei din Ucraina. Contractul de 1,2 miliarde de euro NU va face parte din pachetul de eventuale sancțiuni economice ale UE la adresa Moscovei

 

Laurent Fabius a lăsat totuși ușa deschisă pentru o eventuală reexaminare a acestui contract, în cadrul unor ipotetice noi sancțiuni internaționale împotriva Rusiei pentru acțiunile acesteia în Ucraina, în special cu ocazia alegerilor prezidențiale programate pentru 25 mai.

Uniunea Europeană ar trebui să cumpere de la Franța cele două nave de război de tip Mistral a căror vânzare către Rusia devine din ce în ce mai controversată din cauza crizei ucrainene, sunt de părere cercetători de la Institutul german pentru politică internațională și securitate (SWP), relata miercuri AFP.

''Criza ucraineană se agravează și ambițiile geostrategice pe termen lung ale Rusiei rămân imprevizibile, iar Franța nu trebuie în niciun caz să înarmeze Marina rusă'', au afirmat Claudia Major și Christian Moelling, doi cercetători de la SWP, într-un articol publicat pe site-ul fundației, finanțată de guvernul german.

În opinia lor, vânzarea celor două nave către Rusia ''ar pune în pericol securitatea din Europa și, prin urmare, nu mai este o problemă franceză, ci una europeană.

Mistral, denumite ''nave de proiecție și comandament (BPC)'', sunt nave de război polivalente care pot transporta elicoptere și tancuri. Ele sunt fabricate de șantierele navale DCNS și STX France.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!