Fuziunea PNL-PDL, in 2017

0
5

Fuziunea dintre PNL si PDL va avea loc la 1 ianuarie 2017, conform statutului viitorului partid de dreapta din Romania. Pana la acea data, cele doua partide vor functiona ca alianta, conform stiripesurse.

Statutul noului partid a fost deja trimis de PDL în teritoriu spre consultare și eventuale îmbunătățiri. De asemenea, liberalii îl vor primi la Delegația Permanentă, care va avea loc mâine, 15 iulie.

Prevederile referitoare la alegerile  interne din partid privind organismele de conducere la toate nivelurile intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2017”, se prevede în statutul comun PDL-PNL. În 2017 va fi o Convenție comună, în urma căreia noul partid își va alege definitiv conducerea.

Până atunci, totul va fi paritar, iar partidul va fi condus de 2 copreședinți: ”Copreşedinţii sunt preşedinţii fostului Partid Naţional Liberal şi al fostului Partid Democrat Liberal, aleşi în cadrul organismelor de decizie corespunzătoare ale partidelor respective”, se arată în Statut.

Nici unul dintre cei care acum dețin funcții importante în PNL sau PDL nu le pierd în timpul procesului de fuziune.

Persoanele care deţineau funcţia de prim-vicepreşedinte si vicepresedinte în cadrul unui organism de conducere al fostului Partid Naţional Liberal, si de vicepresedinte în cadrul unui organism de conducere al fostului Partid Democrat-Liberal la orice nivel, urmează să deţină funcţia de membru în organismele rezultate în urma comasării.

 Persoanele care deţineau funcţia de secretar general în cadrul unui organism de conducere al fostului Partid Naţional Liberal sau al fostului Partid Democrat Liberal, la orice nivel, urmează să păstreze această funcţie”.

PNL va prelua de la PDL sistemul de organizare și forurile de conducere:

Structurile naţionale de conducere tranzitorii pentru perioada până la 1 ianuarie 2015 sunt compuse din:

  1. 2 copreşedinţi
  2. Biroul Politic Naţional
  3. Colegiul Director Naţional
  4. Consiliul Naţional

Foarte importantă este colaborarea din Parlament între cele două partide:

Grupurile Parlamentare ale PNL şi PDL din Camera Deputaţilor şi Senat vor funcţiona ca grupuri parlamentare separate pe întreaga durată a legislaturii 2012-2016. Prezenta prevedere poate fi modificată prin decizie a CDN”. În traducere liberă, asta înseamnă că până la fuziunea totală, cele două partide pot avea opinii diferite în Parlament.

La data de 1 ianuarie 2017 se abrogă toate dispozițiile tranzitorii și se va alege noua structură de conducere a partidului rezultat în urma fuziunii.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!