George Maior primeste aviz favorabil pentru postul de ambasador in SUA, in comisiile de politica externa

0
6

George Maior, fost director al SRI, a primit aviz favorabil in comisiile reunite de politica externa pentru postul de ambasador in SUA. Avizul favorabil, care este consultativ, a fost dat cu 18 voturi "pentru", unul "impotriva" si o abtinere, relateaza Hotnews.


George Maior a declarat ca a discutat elementele principale ale mandatului sau de ambasador cu presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, cu premierul Victor Ponta si cu ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.  
 

Maior considera ca relatiile bilaterale romano-americane s-au dezvoltat pe toate planurile dupa semnarea Declaratiei Parteneriatului Strategic, fiind "un element central al politicii externe si a politicii de securitate a Romaniei". El a declarat ca in mandatul sau "o preocupare constanta" va fi consolidarea relatiei cu comunitatea romaneasca din SUA.

 

CITITI SI: Ambasadorii lui Iohannis: George Maior in SUA, Emil Hurezeanu la Berlin. Cioroianu, in locul lui Manolescu la UNESCO

 

Fostul director al SRI a afirmat ca un obiectiv major va fi continuarea demersurilor privind eliminarea vizelor, apreciind ca Parteneriatul Strategic ar avea de castigat prin includerea Romaniei in Programul Visa Waiver. George Maior a subliniat ca cele 10 teme ale Declaratiei Parteneriatului Strategic "trebuie permanent adancite, dezvoltate, aprofundate in dialogul politic, strategic cu autoritatile americane".  
 

Maior a mai spus ca un aspect care trebuie aprofundat in cadrul Parteneriatului Strategic este relatia economica bilaterala. "Consider ca este inadmisibil ca SUA, cea mai importanta economie din lume, sa fie al 11-lea investitor in Romania. Acest lucru trebuie remediat", a precizat Maior, adaugand ca va intreprinde actiuni pentru a atrage investitii americane, in special in IT si energie.  

De asemenea, Maior a precizat ca Rusia reprezinta "o amenintare pentru regiune". "Acest lucru trebuie subliniat catre factorii americani (…) pentru a constientiza faptul ca exista un risc in actiune pentru tarile din regiune si pentru Romania", a spus el.
 

Presedintele Klaus Iohannis a aprobat, pe 30 aprilie, propunerea de numire a fostului director al SRI George Maior in postul de ambasador in SUA.

 

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!