Guvernul atacă în instanță ultimul contract pentru licențele Microsoft, pentru a bloca platile

0
7

Guvernul Romaniei a atacat în justitite ultimul contract pentru licențele Microsoft, pentru blocarea tuturor plăţilor către Unicredit. Actiunea Guvernului vizeaza atat compania elveţiană prin care Claudiu Florică a vândut Ministerului Comunicaţiilor licenţe în 2013, ca urmare a suplimentării contractului corupt din 2009, dar şi banca Unicredit Ţiriac, întrucât aceasta a finanţat contractul, preluând creanţele Guvernului către concernul principalului denunţător din dosarul Microsoft, relateaza Realitatea tv.

 

Cele două procese înregistrate pe 30 decembrie la Curtea de Apel Bucureşti şi pe 31 decembrie la Tribunalul Bucureşti, ambele pe secţia de Contencios Administrativ, au rolul de a oferi Guvernului o bază legală pentru blocarea, în această toamnă, a tuturor plăţilor către Unicredit. Ministerul Comunicaţiilor este titularul acţiunii, întrucât în conturile sale Guvernul prevăzuse în bugetul din 2014 nu mai puţin de 50 de milioane de euro pentru stingerea contractului pentru achiziţia de licenţe Microsoft prin intermediul reselerului D Con Net. AG.

 

CITITI SI: DOSARUL MICROSOFT. Dorin Cocos, Gheorghe Stefan, Gabriel Sandu si Nicolae Dumitru raman inca 30 de zile in arest

 

Unul dintre procese are ca scop tocmai suspendarea efectelor contractului încheiat în 3.04.2013, ca urmare a adiţionării înţelegerii intermediate, prin mită, conform DNA-ului, în 2009, de Dorin Cocoş şi Gheorghe Ştefan

 

Sorin Grindeanu, ministrul pentru Societatea Informationala (MSI), a declarat pentru HotNews.ro ca, la sfarsitul lunii decembrie a anului trecut, ministerul a cerut in instanta suspendarea platii a 100 milioane de lei pentru licente Microsoft, suma reprezentand transele pe 2014 si 2015 aferente unui act aditional incheiat in anul 2013 la acordul cadru din anul 2004. Grindeanu a spus ca nu este vorba de denuntarea contractului. In urma unei analize interne asupra contractului pentru licente Microsoft am gasit lucruri care ne indreptatesc sa cerem in instanta suspendarea platilor, un alt motiv find si faptul ca daca nu platim transele se percep penalitati, a mai precizat ministrul.

 

In dosarul Microsoft, oamenii de afaceri Dorin Cocos si Nicolae Dumitru si primarul municipiului Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, sunt acuzati de trafic de influenta si spalare de bani, iar Gabriel Sandu, ministru al Comunicatiilor si Societatii Informationale in perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, de luare de mita si spalare de bani.

Instanta suprema a dispus arestarea lor preventiva in 29 octombrie, ulterior mandatele de arestare fiind prelungite.
 

Spaga de zeci de milioane de euro

 

Potrivit DNA, Dorin Cocos a cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Stefan si Gabriel Sandu, pentru a interveni in achizitionarea dreptului de utilizare a licentelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns in contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

Omul de afaceri Nicolae Dumitru, care controleaza grupul de firme Niro, a cerut si primit, prin firma sa, 7,65 milioane de dolari provenind de la Fujitsu Siemens Computers pentru a interveni la Serban Mihailescu si Dan Nica, membri ai Guvernului la data faptelor, pentru a obtine incheierea contractului de inchiriere a licentelor Microsoft, sustin anchetatorii.

In 16 octombrie, procurorii anticoruptie au facut perchezitii la locuintele fostului ministru Gabriel Sandu, fostului consilier prezidential Dorin Marian, fostului sef al Serviciului de Informatii Externe Catalin Harnagea, la oamenii de afaceri Dorin Cocos, fostul sot al Elenei Udrea, Remus Truica si Nicolae Dumitru, la tatal presedintelui Comitetului Olimpic, Adrian Petrache, precum si la Fundatia Dinu Pescariu.
 

Dosar cu ramificatii

 

In dosarul Microsoft, DNA a cerut avize pentru urmarirea penala a noua fosti ministri – senatorii Serban Mihailescu si Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu, Gabriel Sandu si Adriana Ticau.

Camera Deputatilor a aprobat, in 13 octombrie, cererea de incepere a urmaririi penale a deputatului Valerian Vreme.

Presedintele Traian Basescu a avizat, in 3 octombrie, cererea DNA, pentru fostii ministri Adriana Ticau, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu, Gabriel Sandu si Daniel Funeriu.

In 19 noiembrie, Plenul Senatului a avizat inceperea urmarii penale in cazul senatorilor PSD Ecaterina Andronescu si Serban Mihailescu.

Potrivit DNA, persoanele din Guvern, ministere si din societatile implicate in derularea proiectului privind licentele Microsoft pentru scoli ar fi pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv in cadrul contractului.

Contractul cadru de inchiriere de licente Microsoft, din 15 aprilie 2004, ar fi fost incheiat in conditii oneroase pentru bugetul de stat, asigurand posibilitatea deturnarii unui discount de circa 47 la suta acordat de Microsoft in considerarea Guvernului si, implicit, permitand plata unor comisioane catre persoanele implicate, sustin anchetatorii.

Directia Nationala Anticoruptie a fost sesizata la data de 5 iunie 2013 de catre Corpul de Control al Primului-Ministru, ca urmare a actiunii de control efectuata la Ministerul pentru Societatea Informationala si la Ministerul Educatiei Nationale, in legatura cu inchirierea de licente educationale.

 

CITESTE SI:

 

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!