Herta Műller, in Der Spiegel: Guvernarea USL, o piesa cu pungasi, un regim fara rusine

0
13

Scriitoarea Herta Muller, laureata a Premiului Nobel pentru Literatura, caracterizeaza necrutator, dar conform cu realitatea, guvernarea USL, in ultimul numar al prestigioasei publicatii germane Der Spiegel.

 

Coalitia aflata la putere este denumita „o piesa cu pungasi” – relateaza Evz.ro.

 

„Este fără rușine ceea ce face la București așa-numitul regim social-democrat. De fapt, sunt rămășițele partidului comunist, care vrea să-i protejeze pe cleptocrații din rândurile sale”, spune Herta Muller in Der Spiegel, preluata de Evenimentul Zilei.

Ea afirmă că statul de drept a fost golit de conținut, instituțiile importante sunt umplute cu „soldați de partid”, iar timpul este dat înapoi.

Scriitoarea germană născută în România spune că tentativa de manipulare a listelor electorale și amenințările la adresa judecătorilor de la Curtea Constituțională sunt doar vârful icebergului în "această piesă cu pungași". „Pe ăștia îi doare în cot de țară”, apreciază Herta Muller. 


Ea nu-l uită nici pe premierul Ponta, amintind că acesta și-a plagiat mari părți din doctorat, că s-a „împodobit” cu un titlu universitar care nu există (N.Red EVZ: Probabil o referire la masteratul din Catania).

Herta Muller mai crede că, pentru regimul de la București, ceea ce s-a întâmplat în Ungaria a fost o lecție, învățând de acolo cum se anulează o democrație.

Scriitoarea germană, născută în 1953 la Nițchidorf, în regiunea Timișoara, a primit premiul Nobel pentru Literatură în anul 2009. În 1987 a fost nevoită să emigreze în Germania, după ce ani întregi a fost urmărită de securitate și, după 1982, i s-a interzis chiar să mai publice.