Horatius DUMBRAVA (CSM): Politicienii să fie suspendaţi din funcţii sau obligaţi să-şi dea demisia dacă atacă independenţa justiţiei

0
8

Judecătorul Horaţius Dumbravă a declarat marti, în cadrul şedinţei plenului CSM, că politicienii şi persoanele publice care aduc atingere actului de justiţie ar trebui să fie suspendaţi din funcţii sau obligaţi să-şi dea demisia. Dumbrava a cerut sprijinul preşedintelui Klaus Iohannis pentru asigurarea unui sprijin în acest scop, relateaza Mediafax.

 

"Simplele comunicate de presă ale CSM nu ajută. Ele, sigur, pot fi sancţiuni morale, (…) dar, şi am mai spus acest lucru de mai multe ori, este nevoie să avem un sistem de sancţionare concret, de la sancţiuni contravenţionale la chiar interzicerea acelor politicieni sau înalţi demnitari publici care atacă independenţa justiţiei", a susţinut Dumbravă, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), adresându-i-se preşedintelui României, Klaus Iohannis, prezent şi el la şedinţa plenului.

 

Mai mult, Horaţius Dumbravă a propus ca cei care aduc atingere actului de justiţie să fie suspendaţi din funcţii sau chiar să fie obligaţi să-şi dea demisia. "Atacurile la adresa independenţei justiţiei au crescut în 2014. Potrivit cifrelor oficiale, au crescut cu 30% cererile de apărarea independenţei justiţiei, ca şi sesizările din oficiu, faţă de 2013, ceea ce spune foarte multe despre presiunile asupra cărora au fost supuşi procurorii şi judecătorii, în anumite contexte, în 2014. Este necesar şi vă solicit ferm sprijinul ca justiţia să aibă acele instrumente necesare să stopeze sau măcar să diminueze astfel de atacuri", i-a mai spus Dumbravă şefului statului, în acelaşi context.

 

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, tot la şedinţa plenului CSM, că rolul şi responsabilitatea sa este să se asigure că Justiţia va beneficia de liderii potriviţi, unde numirile îi revin în competenţă, el arătând că "un magistrat este atât de independent cât alege el să fie".

 

CITITI SI: LIVE VIDEO TEXT. CSM isi alege noua conducere. Iohannis: Procurorul General trebuie sa fie membru al CSAT. CSM si Parchetul sa aiba iniţiativa legislativa. CSM sa reactioneze la ATACURILE impotriva justitiei

 

"Cu alte cuvinte, un magistrat este atât de independent cât alege el să fie. Este, însă, rolul şi responsabilitatea mea să mă asigur că Justiţia va beneficia de liderii potriviţi, acolo unde numirile imi revin în competenţă. Mai departe însă, performanţa de caz şi de sistem este responsabilitatea exclusivă a acesteia. Este de datoria mea să arăt, totodată, că instituţiile nu trebuie personalizate, identificate cu imaginea liderului de la un moment dat. Instituţiile nu „aparţin” conducătorilor. Doar aşa ne putem feri de derapaje şi manipulări, de situaţii periculoase şi nedemocratice. Aşadar, instituţiile trebuie consolidate şi apărate în ansamblu, şi aici mă refer la toate cele trei componente ale Ministerul Public: Parchetul General, DNA şi DIICOT", a spus preşedintele Klaus Iohannis, care a prezidat şedinţa CSM, prima la care participă de la preluarea funcţiei de şef al statului.

 

Klaus Iohannis a mai spus că procurorul general al României ar trebui să fie membru al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, iar Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Parchetul General să aibă drept de iniţiativă legislativă, pentru că reprezintă instituţii de aplicare a legii şi guvernare a Constituţiei.

 

Şeful statului a participat la prezentarea Raportului de activitate al CSM pe 2014 şi a plecat după aproximativ două ore. Membrii CSM urmează să îşi aleagă noua conducere. Judecătorii Alexandru Şerban şi Marius Tudose Badea candidează pentru funcţia de preşedinte al CSM, în timp ce procurorul Bogdan Gabor s-a înscris pentru cea de vicepreşedinte.

 

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!