HOTNEWS Noul raport MCV: Critici ale legilor care slabesc institutiile anti-coruptie si a blocarii arestarilor

0
7

Conform unor informatii publicate de Dan Tapalaga, noul raportul al Comisiei Europene in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare va contine critici la adresa Parlamentului, in legatura cu elaborarea unor legi care au afectat functionarea institutiilor anti-coruptie si cu blocarea anumitor arestari si anchete. In raportul CE, care va fi publicat spre sfarsitul lunii ianuarie, DNA si ANI vor fi laudate, in timp ce intarzierea numirii unui sef la DIICOT va fi vazuta ca un semn negativ pentru functionarea justitiei din Romania, relateaza Hotnews.

 

Responsabilitatea unui nou sef DIICOT apartine guvernului. Functia a ramas vacata din 22 noiembrie 20014, dupa arestarea procurorului sef Alinei Bica in dosarul Despagubirilor.
 

Mecansimul de Cooperare si Verificare, aderarea la spatiul Schengen si intrarea in zona euro au fost principalele subiecte abordate in discutia dintre  președintele României, Klaus Iohannis, şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care a avut loc joi la Bruxelles. 

 

CITITI SI: Expertii CE, ultima evaluare in cadrul MCV inainte de publicarea RAPORTULUI DE TARA. Intalniri cu reprezentanti ai Parchetului, ANI, DNA, Avocatului Poporului, Parlamentului, CCR, ICCJ, CSM

 

Am căzut de acord că acest lucru ne încurajează să spunem că, în următorii ani, pe timpul mandatelor noastre, vom finaliza această procedură cu succes, fiindcă România a făcut progrese semnificative în consolidarea instituţiilor statului, în implementarea reformelor structurale, în consolidarea statului de drept şi consolidarea independenţei justiţiei. Am avut puncte de vedere practic identice în această chestiune”, a declarat presedintele Klaus Iohannis. 
 

Seful statului a generat controverse in Romania dupa ce a declarat, la o sedinta a Consiliului Superior al Magistraturii, ca Romania trebuie sa-si propuna ca obiectiv ridicarea MCV pana in 2016. Ulterior, a nuantat aceasta declaratie intr-un interviu pentru Adevarul, afirmand ca nu vrea ridicarea rapida a acestui mecanism european, ci atunci cand Romania isi va fi indeplinit obiectivele. 

 

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!