ICCJ incepe URMARIREA PENALA in dosarul privind moartea DISIDENTULUI Gheorghe URSU

0
6

ICCJ a inceput urmărirea penală în dosarul privind moartea disidentului Gheorghe Ursu, dosar legat de represiunea la care acesta a fost supus în timpul regimului comunist. Redeschiderea urmăririi penale în dosarele privind decesul lui Gheorghe Ursu a fost confirmată, în 12 noiembrie 2014, de Curtea Militară de Apel Bucureşti, care a constatat legalitatea şi temeinicia acestei măsuri, după ce Parchetul instanţei supreme a infirmat soluţiile de netrimitere în judecată în acest caz, relateaza Hotnews.

 

"În cauza ce formează obiectul dosarului penal nr. 32/P/2015, prin ordonanţa din data de 15 ianuarie 2015, procurori militari ai Secţiei parchetelor militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus începerea urmăririi penale sub aspectul comiterii infracţiunii contra umanităţii, prevăzută de art. 439 alin. 1 lit. e, g şi k din Codul penal, cu privire la acţiunile represive şi sistematice desfăşurate împotriva lui Ursu Gheorghe Emil, în perioada în care acesta a făcut obiectul urmăririi informative şi judiciare pentru acte sau fapte considerate ostile regimului comunist", se arată într-un comunicat de presă al PICCJ, transmis luni agenţiei MEDIAFAX.

 

Procurorii militari vor audia în acest dosar mai multe persoane, "în interesul soluţionării cauzei", a precizat sursa citată. "În noul cadru procesual, cercetările vor continua pentru a lămuri, sub toate aspectele, împrejurările în care au fost comise faptele ce pot constitui infracţiuni contra păcii şi omenirii, incriminate în noul Cod penal ca infracţiuni contra umanităţii, precum şi pentru a identifica toate persoanele responsabile de comiterea acestora", arăta atunci Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

 

 

CITITI SI: New York Times, despre cazul Gheorghe Ursu: Ziua asumarii totale a crimelor comunismului pare sa nu vina niciodata in Romania

 

Andrei Ursu, in greva foamei

 

In luna octombrie a anului trecut, Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu a intrat in greva foamei, protestand astfel impotriva autoritatilor care de 24 de ani taraganeaza solutionarea dosarului tatalui sau. In acest context, el a sustinut ieri o conferinta de presa la sediul Grupului pentru Dialog Social (GDS) unde a explicat ratiunile gestului sau. In opinia sa, marele vinovat pentru blocarea dosarului Gheorghe Ursu este actualul sef al Parchetelor Militare, procurorul Ion Vasilache.
 
Le-a fost frica sa condamne un fost ofiter din Directia Cercetari Penale a Securitatii. Nu s-au atins de niciunul. Si acestia au fost cei duri, au fost calaii, stalpii de sustinere ai dictaturii. Radu Filipescu care a trecut prin Directia Cercetari Penale a Securitatii stie ce metode foloseau si ce groaza inspirau. Aceasta groaza se observa si in ziua de astazi. In ultimii 10 ani dosarul a fost musamalizat de succesorul domnului Dan Voinea la sefia Parchetelor Militare, Ion Vasilache. Am asteptat ani de zile sa vad ce se intampla cu dosarul pentru ca era facut, era terminat. Mai trebuiau sa fie audiati doar cei in cauza. Adica inculpatii. Iar acest lucru nu s-a intamplat. Acest dosar a fost ascuns de domnul Vasilache folosind nenumarate tertipuri”, a spus Andrei Ursu in cadrul conferintei de presa. Nenumaratele plangeri facute impotriva Sefului Parchetelor Militare au primit NUP-uri (Neinceperea Urmaririi Penale).

 


 
Andrei Ursu, aflat in greva foamei, la GDS

 

Gheorghe Ursu a fost asasinat la ordinul si cu participarea directa a Securitatii, pentru “intensa activitate dusmanoasa” indreptata impotriva dictaturii ceausiste, printre care scrisori la Europa Libera, afise anti-totalitare expuse la serviciu, relatiile cu disidenti din tara si strainatate cu care cauta cai de rezistenta. Pe 15 noiembrie 1985, Gheorghe Ursu a fost torturat in mod fatal de anchetatorul sau direct, maiorul de securitate Marin Pirvulescu.
 
Andrei Ursu a declarat ca a epuizat toate optiunile prin care a cerut autoritatilor sa nu-i mai protejeze pe ofiterii de securitate (plangeri la Procurorul General, CSM si Ministrul Justitiei, scrisori deschise catre primul ministru si presedintie). Totodata, el cere autoritatilor identificarea si inregistrarea, iar in caz ca nu va fi gasit, refacerea dosarului disjuns in 2003 de procurorul Dan Voinea in vederea trimiterii in instanta a principalului vinovat de moartea lui Gheorghe Ursu, tortionarul Marin Pirvulescu.
 

CITITI SI: Andrei URSU, SCRISOARE DESCHISA catre guvernantii Romaniei: Daca chiar vreţi să CONDAMNATI COMUNISMUL, cereţi JUSTITIEI să condamne TORTIONARII şi ASASINII victimelor comunismului!

 

Dosarul procurorului Dan Voinea contine un bogat probatoriu care dovedeste ca “Ursu Gheorghe Emil, in timpul detentiei, a fost supus unui regim dur, de exterminare, actiunile convergente ale lucratorilor de militie si securitate ducind la eliminarea fizica a lui Ursu Gheorghe Emil prin uciderea sa”.

 

Până acum, pentru moartea lui Gheorghe Ursu au fost condamnate trei persoane: Marian Clită, fost coleg de celulă cu Gheorghe Ursu, Tudor Stănică, fost şef al Direcţiei Cercetări Penale, şi Mihail Creangă, fost şef al Arestului Miliţiei Capitalei.

 

Pentru trimiterea în faţa justiţiei a lui Marian Pârvulescu, maiorul de Securitate care a coordonat ancheta în cazul disidentului Gheorghe Ursu, procurorul şef al Parchetelor Militare de la acea vreme, Dan Voinea, a disjuns cauza.

 

Înainte însă ca Pârvulescu să fie trimis în judecată, Voinea a fost înlocuit de generalul magistrat Ion Vasilache, pe care Andrei Ursu îl acuză că "a muşamalizat dosarul".

 

Parchetul Tribunalului Bucureşti a dispus, printr-o rezoluţie din 21 ianuarie 2013, neînceperea urmăririi penale a fostului ofiţer de securitate Marin Pârvulescu. Soluţia a fost contestată de fiul lui Gheorghe Ursu la Tribunalul Militar Bucureşti, care în 16 octombrie 2013 a respins definitiv cererea de judecare a fostului ofiţer de securitate.

 

Judecătorul Tribunalului Militar Bucureşti a susţinut, în motivarea deciziei, că Gheorghe Ursu nu a fost cu adevărat un disident politic, opoziţia sa la regim fiind "nesemnificativă". Mai mult, în motivare s-a afirmat că Ursu a fost chiar "un privilegiat" al regimului: şi-a făcut concediile în străinătate, "neexistând practic ţară din Europa nevizitată de acesta", nu a fost dat afară de la serviciu, iar fiul său era stabilit în SUA. Judecătorul nu a precizat sursa acestor informaţii despre Ursu şi nici sursa aprecierilor sale despre practicile regimului comunist.

 

Gheorghe Ursu a murit în arestul Miliţiei Capitalei, în 1985, fiind bătut sistematic de anchetatori şi de colegii de arest, tocmiţi de organele de anchetă. La 1 iulie 2014, el ar fi împlinit 88 de ani. Procurorii au respins sistematic, în ultimii ani, plângerile penale ale fiului lui Ursu, motivând fie că infracţiunea nu există, fie că fapta – omor calificat sau crime împotriva umanităţii – s-a prescris.

 

Andrei Ursu a prezentat declaraţiile date de colegii de celulă ai tatălui său, mărturii ale paznicilor celulei în care a fost închis Gheorghe Ursu, acte medicale de la Jilava ale acestuia, precum şi declaraţiile mai multor medici de la Jilava, printre care şi doctorul care l-a operat pe Gheorghe Ursu, din care rezultă "foarte clar" că leziunile care au provocat moartea lui Gheorghe Ursu au fost făcute în timpul interogatoriului luat de maiorul de securitate Marin Pârvulescu.

 

CITESTE SI:

 

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!