ICR – în blocaj financiar şi acoperit de minciuni guvernamentale

0
13

Prin rectificarea bugetară de săptămâna trecută, o treime din bugetul Institutului Cultural Român a fost tăiat. Proiectele ICR, inclusiv cele în derulare alături de parteneri culturali din străinătate, sunt blocate. Obrazul României în faţa lumii este ultimul lucru la care se gândeşte premierul român, care continuă să susţină, în mod fals, că bugetul ICR îl depăşea pe cel al Ministerului Culturii.

La rectificarea bugetară anunţată în şedinţa de guvern de pe 23 august, bugetul ICR a fost re­dus cu 14.560.000 de lei, de la 43.000.000. Îna­inte de a-şi da demisia, fostul preşedinte al Institutului, H.-R. Patapeivici, alături de vi­ce­preşedintele Mircea Mihăieş au avut o ul­ti­mă întrevedere cu un demnitar în calitatea lor oficială de la ICR – demnitarul fiind mi­nis­trul Finanţelor, Florin Georgescu -, pentru a ple­da în favoarea unei tăieri mai puţin dras­tice. Scopul: continuarea, măcar în acest an, a proiectelor în derulare cu partenerii in­ter­na­ţionali, a contractelor şi angajamentelor care fuseseră deja stabilite şi semnate, pentru a nu fi puşi în situaţia ruşinoasă de a nu ne ţine de cuvânt. Şi asta deoarece, evident, ins­ti­tu­tele şi organizaţiile culturale de peste graniţe nu aveau de unde să ştie, când au semnat, că bugetul şi statutul unui institut cultural na­ţional pot fi schimbate peste noapte.

Florin Georgescu a spus că va face tot ce este po­sibil, povestea la acea dată Patapievici. Dar varianta cea mai sumbră s-a adeverit, în cele din urmă.

Printre proiectele compromise de tăierea bu­getară se numără participarea României la târ­guri de carte cum ar fi cele de Barcelona şi Gő­teborg sau Salon Du Livre de la Paris, re­nunţarea la evenimente literare unde au fost invitaţi scriitori ca Herta Műller, Ernest Wich­ner şi Norman Manea, retrospectiva Cristian Mungiu şi lansarea filmului său După dealuri la Bruxelles şi în Olanda, concertul extra­ordinar dedicat lui Dinu Lipatti la Carnegie Hall din New York, Festivalul Naţional de Tea­tru desfăşurat în colaborare cu UNITER, expo­ziţii la filialele ICR din Londra, Paris, Roma, Stockholm şi multe alte evenimente din ace­eaşi categorie valorică – se arată într-un co­municat al ICR.

Ca şi când această situaţie nu ar fi destul de rea în sine, premierul Ponta continuă să răs­pân­dească ştiri false. Încă o dată, la Antena 3, pe 22 august, el a reiterat informaţia con­form căreia bugetul ICR l-ar fi depăşit pe cel al Ministerului Culturii. Această poveste a fost dezminţită de nenumărate ori, de ICR sau de alţii, cu cifre, date, documente, acte con­ta­bile, bilanţuri. Zadarnic, se pare. Nu numai că povestea de succes numită ICR se sfârşeşte, prin voinţa Executivului, ruşinos, ea trebuie să fie acoperită, în ultimele momente, şi de minciuna oficială care a început să fie parte a vieţii noastre cotidiene.