Imunitate, complicitate şi democraţie constituţională

0
113

Este momentul să o afirmăm răspicat şi fără ambiguitate, la fel de clar şi de precis cum au făcut-o membrii delegaţiei senatoriale americane aflate în vizită la Bucureşti. Prin conduita sa, prin maniera constantă în care alege să blocheze investigaţiile DNA şi să apere imunitatea ca formă de consfinţire a privilegiilor juridice, Parlamentul României şi majoritatea care îl domină sunt cei mai redutabili inamici ai democraţiei constituţionale la noi. Nu este vorba, în această judecată, de vreo pulsiune anti-parlamentară sau de vreo propensiune populistă,ci de clarificarea unei stări de fapt.Ingerinţele legislativului subminează direct şi făţiş eforturile de a reda egalităţii în faţa legii autentica ei semnificaţie.

Intervenţia senatorilor americani trimite la o evidenţă ignorată deliberat de PSD şi de coaliţia care susţine cabinetul Ponta- aceea ca o democraţie constituţională nu îşi poate permite să acorde aleşilor naţiunii dreptul de a fi judecători şi juraţi în propria lor cauză. Un exerciţiu de memorie este necesar. “Marţea neagră” nu a fost decât încercarea de a acorda acestei omnipotenţe o haină juridică definitivă, în văzul unei întregi naţiuni. Tentativele de a elimina conflictul de interese sunt parte din acelaşi val de ostilitate împotriva principiilor domniei legii.

În orice ţară care respectă setul de valori al libertăţii, simpla sugestie de a apăra pe cei suspectaţi de corupţie prin votul unui Plen ar fi întâmpinată ca un simptom al devianţei şi patologiei. În România, cabinetul Ponta nu pare să fie convins că practica parlamentară a complicităţii instituţionalizate poate afecta parteneriatul cu Statele Unite. Ceea ce trădează existenţa unei agende incompatibile cu osatura juridică şi etică a comunităţii atlantice.

Să repetăm,aşadar, acest adevăr formulat de senatorii americani- democraţia nu poate supravieţui în climatul viciat de privilegii şi trafic de interese. Nici un partid nu se poate legitima prin vehicularea unui mesaj care să pună în cauză egalitatea în faţa legii. Nici o majoritate parlamentară nu are dreptul de a bloca demersurile legale ale justiţiei, în vederea elucidării unor cauze penale. Prezumţia de nevinovăţie nu înseamnă şi nu poate însemna ocrotirea generoasă a celor care îşi clădesc cariere şi averi prin spolierea banului public.

În anul electoral 2014, aceste evidenţe sunt piatra de temelie fără de care viitorul libertăţii noastre este în pericol. Să le repetăm cât mai des cu puţinţă, spre a le reaminti celor care cred că pot dispune arbitrar de destinele noastre.

Articol publicat si pe site-ul contributors.ro.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!