In urma SOLUTIEI date de CCR, Agentia Nationala de INTEGRITATE va cere RETRAGEREA mandatului de europarlamentar al lui MIRCEA DIACONU

0
6

Decizia ANI de a cere retragerea mandatului de europarlamentar în cazul lui Mircea Diaconu, a fost luată în urma unei soluţii date de CCR. Curtea a decis că aleşii incompatibili nu mai pot ocupa funcţii publice timp de trei ani. Interdicţia de aplică tuturor funcţiilor eligibile prevăzute de legea privind integritatea, nu doar celei deţinute la momentul respectiv. În primăvară, Curtea de Apel Bucureşti a decis că Mircea Diaconu poate candida la alegerile pentru Parlamentul European, relateaza Realitatea TV.

 

Prin decizia luată joi de Curtea Constituţională s-a stabilit că sintagma "aceeaşi funcţie" de la articolul 25 alineatul 2 din Legea 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice se referă la orice funcţie aleasă. Astfel, interdicţia de a ocupa o funcţie eligibilă pe o perioadă de trei ani se adresează tuturor persoanelor care au obligaţia depunerii declaraţiilor de avere şi de interese.

 

CITITI SICurtea Constitutionala IMPOTRIVA Curtii de Apel Bucuresti: Interdictia de 3 ani din Legea ANI, aplicata la orice functie ELIGIBILA, nu doar FUNCTIEI DETINUTE

 

Potrivit textului de lege menţionat, "persoana eliberată sau destituită din funcţie potrivit prevederilor alin. (1) sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepţia celor electorale, pe o perioada de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului. În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcţie sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdicţia de 3 ani operează, potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti de confirmare a existenţei unui conflict de interese sau a unei stări de incompatibilitate".
 

Decizia CC este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Curţii deApel Cluj – Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal.
 

Curtea Constituţională a luat în discuţie această excepţie de neconstituţionalitate după ce deputatul PNL Steluţa Cătăniciu a ridicat această problemă, în dosarul cu ANI privind un conflict de interese. Agenţia Naţională de Integritate arăta, în martie 2013, că deputatul Steluta Gustica Cataniciu a fost în conflict de interese în perioada ocupării funcţiei de consilier local la Cluj-Napoca, deoarece a acordat asistenţă juridică unei firme aflate în litigiu cu municipalitatea.
 

Decizia a fost contestată de deputatul PNL la Curtea de Apel Cluj, care în 30 decembrie a respins acţiunea. Sentinţa nu este definitivă şi a fost contestată de Steluţa Cătăniciu la instanţa supremă.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!