Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului: Israelul sfidează dreptul internaţional

0
5

Israelul sfideaza in mod deliberat dreptul international, in ofensiva sa impotriva miscarii islamiste palestiniene Hamas din Fasia Gaza, acuza Inaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Navi Pillay, conform Mediafax.

În ultima conferinţă de presă susţinută la Geneva înainte de finalul mandatului de şase ani, Navi Pillay a condamnat atacurile desfăşurate de armata israeliană în Fâşia Gaza împotriva unor locuinţe, şcoli, spitale şi centre ONU.

"Niciunul nu pare a fi un act accidental. Par să fie acte de sfidare deliberate la adresa obligaţiilor care decurg din dreptul internaţional", pe care Israelul trebuie să le respecte, a afirmat Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului.

"Este absolut incontestabil că principiile de proporţionalitate şi precauţie au fost ignorate" de Israel, a declarat Navi Pillay. "Nu putem tolera această impunitate", a adăugat ea.

De asemenea, fostul judecător sud-african a afirmat că "cele două părţi comit încălcări grave ale drepturilor omului, care ar putea reprezenta crime la adresa dreptului internaţional umanitar şi a drepturilor omului".

La 23 iulie, Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a lansat, în urma unei solicitări din partea palestinienilor, o comisie internaţională de anchetă asupra încălcărilor care ar fi fost comise în cadrul ofensivei israeliene din Fâşia Gaza. Membrii acestei comisii vor fi numiţi de preşedintele Consiliului, gabonezul Baudelaire Ndong Ella.

În timpul dezbaterilor din Consiliu, săptămâna trecută, Navi Pillay a denunţat deja posibilele crime de război comise de Israel în Fâşia Gaza, precum şi atacurile lansate de Hamas împotriva unor zone civile.

Între timp, bombardamentele au reînceput joi în Gaza, provocând moartea a cel puţin zece persoane şi ridicând la aproximativ 1.370 numărul palestinienilor ucişi, majoritatea civili, dintre care peste 245 de copii conform UNICEF, în 24 de zile de conflict, au precizat echipele de intervenţie locale.

La rândul ei, armata israeliană a înregistrat 56 de morţi, cel mai sângeros bilanţ de la războiul împotriva Hezbollah în Liban, din 2006.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!