Incendiul din apropierea centralei nucleare Cernobâl, stins complet

0
19

Pompierii au stins complet incendiul forestier din zona contaminată de radiații de lângă centrala nucleară avariată Cernobâl, Ucraina, a anunțat, sâmbătă, Serviciul pentru Situații de Urgență al Ucrainei, potrivit AFP.

 

Incendiul stins sâmbătă dimineața s-a declanșat în urmă cu patru zile, la 28 aprilie, și a distrus o suprafață de aproape 320 de hectare.

 

Nivelul de radioactivitate a depășit ușor norma din situl centralei Cernobâl, ajungând la 58 de microroentgen pe oră, în locul nivelului maxim admis de 50 microroentgen/oră, potrivit Agerpres.

 

Autoritățile ucrainene nu exclud ipoteza ca acest incendiu să fi fost declanșat intenționat.

 

Incendiul a provocat un val de panică pe rețelele de socializare, mai ales la Kiev, capitala ucraineană de circa 2 milioane de locuitori, situată la aproximativ o sută de kilometri de Cernobâl, locul unde în 1986 s-a produs cea mai gravă catastrofă din istoria industriei nucleare civile.

 

La aceavreme, autoritățile sovietice au ascuns multă vreme amploarea catastrofei.

 

Explozia din 1986 de la reactorul numărul 4 al centralei de la Cernobâl a contaminat o bună parte a Europei, dar mai ales Ucraina, Rusia și Belarus, pe atunci republici sovietice.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!