Inchisoare pe viata pentru unul dintre mercenarii Blackwater vinovati de macelul din 2007 din piata Nisour, Bagdad

0
7

Patru "mercenari" de la fosta firmă de securitate Blackwater au fost condamnaţi la pedepse dure, unul cu închisoare pe viață, pentru rolul pe care l-au jucat într-un atac armat din 2007 soldat cu moartea a 14 civili irakieni şi rănirea altor 12, scrie Agerpres.

 

Cei patru au fost declarați vinovați pentru mai mlte infraciuni, de la asasinat până la omucidere intenționată, în urma măcelului din piața Nisour, Bagdad, incident ce  a exacerbat sentimentul antiamerican în Irak.

 

Fostul angajat Nicholas Slatten a fost condamnat la închisoare pe viață, iar ceilalți trei la 30 de ani de închisoare, a declarat judecătorul Royce Lamberth, citat de Agerpres.

 

 În cazul lui Slatten, juriul a considerat că a fost vorba de premeditare, deoarece înainte de incident le-ar fi spus unor apropiați că voia "să ucidă câți irakieni putea, ca răzbunare pentru 11 septembrie" (atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 în SUA n.r.).

 

"Aceasta este o crimă gravă", a explicat judecătorul Lamberth. "Susțin pe deplin decizia juriului în acest caz", a mai spus acesta.

 

Juriul l-a declarat în unanimitate vinovat pe Nicholas Slatten de asasinarea unui civil irakian și pe cei trei dintre foștii săi colegi – Paul Slough, Evan Liberty și Dustin Heard – de uciderea a 13 irakieni.

 

Angajații Blackwater — firmă care și-a schimbat între timp numele — erau însărcinați cu asigurarea securității unui convoi diplomatic american, pe 17 septembrie 2007, în piața Nisour unde au deschis focul asupra unor automobiliști și trecători.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!