Ingrijorati de agresivitatea ruseasca, suedezii intaresc cooperarea militara cu Polonia

0
10

Ingrijorate de atitudinea agresiva a Federatiei Ruse in regiune, tarile din proximitate isi intaresc legaturile militare. De aceasta data a venit randul polonezilor si al suedezilor sa cada de acord asupra unei cooperari militare mai stranse.

 

Luni, ministrii polonez si suedez ai Apararii, Tomasz Siemoniak si Peter Hultqvist, au semnat la Varsovia un acord-cadru privind intarirea cooperarii militare intre cele doua state.

 

“Marea pacii, Marea Baltica, a devenit o mare a pericolelor”, a aratat Tomasz Siemoniak, oficialul polonez subliniind ca tara sa este in favoarea consolidarii cooperarii intre Alianta Nord-Atlantica si Suedia, tara care nu a aderat la structura militara, potrivit AFP, citata de Agerpres.

 

De cealalta parte, intensificarea activitatii militare navale rusesti in Marea Baltica a determinat Suedia sa ia doua decizii strategice, dupa cum a aratat ministrul suedez al Apararii.

 

Peter Hultqvist a vorbit despre cresterea bugetului apararii cu 11% in decurs de cinci ani si consolidarea cooperarii cu NATO.

 

Rusii ameninta Suedia

 

Federatia Rusa pune din nou presiune in proximitatea sa. Suedia este, de aceasta data, tinta Kremlinului. Potrivit ministerului de Externe de la Moscova, o eventuala decizie a suedezilor de a adera la NATO va afecta semnificativ stabilitatea in regiune.

 

O mutare a tarii nordice catre Alianta Nord-Altantica va avea consecinte politice si militare din partea Federatiei Ruse, a atras atentia joi o purtatoare de cuvant din MAE rus, potrivit TASS.

 

Am afirmat de multe ori că alegerea strategiei de apărare și de securitate națională este o chestiune internă și suverană pentru fiecare țară. Dar considerăm în continuare că politica de neparticipare a Suediei la blocuri militare reprezintă un factor important de stabilitate în nordul Europei”, a afirmat Maria Zaharova.

 

Oficialul rus puncteaza ca “un număr de politicieni suedezi și de multe ori reprezentanți ai NATO aflați în vizită, precum și o serie de experți în politici de securitate,” fac eforturi pentru a inclina opinia publica in favoarea aliantei.

 

Iar o eventuala aderare a suedezilor la NATO ar crea deranj la Moscova, rusii amenintand cu implicatii politico-militare si internationale.

 

Declaratia a determinat Suedia sa-l convoace, vineri, pe ambasadorul rus.

 

Un recent sondaj de opinie arata ca 37% dintre suedezi s-au declarat in favoarea aderarii tarii lor la NATO, in timp ce 36% s-au aratat impotriva unei asemenea mutari. Si, desi raportul este strans, este totusi pentru prima data cand procentul celor pro-NATO il depaseste pe cel al adversarilor.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!