Inspecția Judiciară: Afirmațiile lui Traian Băsescu și Elena Udrea au afectat independența justiției

0
5

Inspectia Judiciara a transmis astazi ca Traian Basescu, fostul presedinte al Romaniei si Elena Udrea, fost ministru al Turismului, au afectat independenta justitiei prin declaratiile lor de acum cateva saptamani. CSM a sesizat Inspectia Judiciara in 7 aprilie, dupa ce fostul presedinte declarase intr-o emisiune ca nu ii suna pe Florian Coldea, Codruta Kovesi si Livia Stanciu "din sila", pentru ca acestia ar fi artizanii unui mod ravasit de a face justitie.

 

Tamara Manea, purtătorul de cuvânt al IJ, a precizat, luni, pentru Agerpres, că afirmațiile celor doi au afectat prestigiul și independența justiției și au subminat încrederea în actul de justiție. Rapoartele IJ vor fi discutate de plenul CSM din această săptămână.

 

CITITI SI: Horatius Dumbrava: CSM a sesizat Inspectia Judiciara in urma declaratiilor lui Traian Basescu despre justitie

 

Președintele CSM, Marius Tudose, a sesizat IJ cu privire la declarațiile din 6 aprilie ale lui Traian Băsescu și în legătură cu mesajul postat în 2 aprilie de Elena Udrea pe Facebook: "Ca urmare a declarațiilor lansate în spațiul public de către domnul Traian Băsescu în cadrul emisiunilor 'Ultimul Cuvânt'—31.03.2015 și 'X-PRESS' — 6 aprilie difuzate la postul de televiziune B1 TV, precum și a mesajului postat pe contul de Facebook al doamnei Elena Gabriela Udrea în 2 aprilie, președintele Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat Inspecția Judiciară în vederea efectuării de verificări cu privire la apărarea independenței sistemului judiciar, potrivit art. 30 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 privind CSM, republicată cu modificările și completările ulterioare", preciza CSM într-un comunicat.

 

Traian Basescu : Coldea, Kovesi, Stanciu, responsabilii unui mod ravasit de a face justitie

 

Fostul presedinte Traian Basescu a afirmat acum cateva saptamani ca nu exclude faptul ca in ultimul timp ar putea exista condamnari nedrepte si a criticat afirmatiile Liviei Stanciu, presedinta ICCJ, care spusese ca sustine DNA: "Stiti cum vad eu omul dus la arestare? Ca o musca care are pe umerii sai toate institutiile statului. Am vazut si declaratiile doamnei presedinte al Inaltei Curti, care a spus ca va fi un partener al DNA. Zau? Ce sanse are acuzatul cind stie ca presedintele Inaltei Curti a spus ca e partenerul DNA?

 

CITITI SI: Traian Basescu, noi critici la adresa justitiei: Arestarile in vederea obtinerii marturisirilor incalca drepturile omului si dreptul la demnitate

 

Basescu a spus ca nu ii suna pe Laura Codruta Kovesi, procurorul sef al DNA, Florian Coldea, directorul adjunct al SRI, si Livia Stanciu, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), pentru ca ei sunt artizanii acestui mod de a face justitie: "Din sila nu ii sun. Ei sunt artizanii acestui mod ravasit de a face justitie. Am primit lectia Nitu. Il sunasem pentru ca aveam o problema de clarificat cu el. Nu avea nici o legatura cu dosarul fiicei mele. Trebuia sa innoiesc autorizatia de portarma."

 

Elena Udrea: Arestul preventiv, o forma de tortura

 

In 2 aprilie, Elena Udrea a postat pe contul sau de Facebook urmatorul mesaj:

 

"Nu există absolut niciun motiv ca Elena Udrea să rămână în arest preventiv. De aceea, credem şi sperăm că Înalta Curte va lua o decizie pozitivă. Arestul preventiv trebuie să fie o măsură excepţională şi să îi privească doar pe cei care prezintă un pericol concret pentru societate şi ordinea publică. Elena Udrea nu poate fi privită sub nicio formă ca un pericol social.

 

Din păcate, această măsură a arestului preventiv s-a transformat în mâinile unor anchetatori într-o formulă primară de intimidare şi presiune asupra celor cărora le este aplicată. Trimiterea „la beci” se aseamănă cu o formă de tortură făcută pentru ca acuzaţii să spună tot ce vor să audă procurorii. Or, crezul şi speranţa noastră este că România a evoluat foarte mult de la momentul în care aceste practici puteau fi definitorii pentru Justiţie.

 

Privarea de libertate înaintea unei condamnări nu este firească într-o societate democratică şi nu vine nici în spiritul noilor Coduri, care au stabilit că există şi alte măsuri de natură preventivă: controlul judiciar şi arestul la domiciliu. Dispunerea oricăreia dintre cele două măsuri nu ar împiedica în vreun fel desfăşurarea anchetei. Doar setea de imagine şi de spectacol face să se insiste în continuare pe ideea arestului preventiv, care nu ajută în niciun fel la aflarea cât mai grabnică a adevărului.

 

Mai mult, în condiţiile în care nu există niciun fel de probă împotriva Elenei Udrea, doar denunţuri şi declaraţii, păstrarea arestului preventiv s-ar constitui într-o nouă nedreptate."

 

CITITI SI: Inspectia Judiciara: Declaratiile lui Traian Basescu privind dosarul Nana au INCALCAT independenta justitiei

 

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!