Inspectia Judiciara considera ca declaratiile Mariei Grapini privind dosarul ICA AU AFECTAT independenta Justitiei (surse)

0
6

In noiembrie 2014, europarlamentarul Partidului Conservator (PC) tragea un “semnal de alarma” in plenul Parlamentului European (PE) “cu privire la existenta procesului politic si cu privire la punerea in pericol a libertatii presei” in Romania. Declaratia Mariei Grapini facea referire la dosarul privatizarii frauduloase a Institutului de Cercetari Alimentare (ICA), in care Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de inchisoare. Acum, Inspectia Judiciara sustine ca respectivele afirmatii ale europarlamentarului conservator au afectat independenta justitiei.

Inspecţia Judiciară a finalizat raportul privind declaraţiile făcute de Maria Grapini cu privire la dosarul ICA, iar concluzia instituţiei este că europarlamentarul a afectat, prin afirmaţiile sale, independenţa sistemului judiciar, au precizat surse oficiale din IJ, potrivit Mediafax.

Raportul şi concluziile inspectorilor judiciari urmează să fie prezentat membrilor Consiliului Superior al Magistraturii în şedinţa de plen de joi.

Conducerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a solicitat Inspecţiei Judiciare, în 28 noiemrbie 2014, să verifice dacă şi în ce măsură a fost adusă atingere independenţei şi imparţialităţii judecătorilor şi procurorilor implicaţi în activitatea de soluţionare a dosarului privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare, precum şi dacă a fost adusă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său.

CSM arăta, în sesizare, că europarlamentarul Maria Grapini, în intervenţia sa din sesiunea plenară a Parlamentului European de la Strasbourg, a declarat că doreşte "să tragă un semnal de alarmă privind suspiciunile … cu privire la existenţa procesului politic şi cu privire la punerea în pericol a libertăţii presei…", indicând aspecte procedurale din dosarul ICA, soluţionat de către Curtea de Apel Bucureşti.
 

Grapini vede un “proces politic”

In 24 noiembrie 2014, europarlamentarul PC a luat cuvantul in plenul Parlamentului European, moment in care a reclamat un “proces politic” in cazul condamnarii lui Dan Voiculescu la 10 ani de inchisoare in dosarul ICA.

Grapini a mai vorbit in fata parlamentarilor europeni si despre ceea ce ea sustine a fi “punerea în pericol a libertăţii presei” in Romania.

"Doresc să atrag un semnal de alarmă privind suspiciunile solide, bazate pe fapte cu privire la existenţa procesului politic şi cu privire la punerea în pericol a libertăţii presei în ţara mea. După dezvăluirile făcute la postul de televiziune aparţinând familiei Voiculescu, probate cu înregistrări, prin care fratele Preşedintelui României a luat suma de 250.000 de euro pentru a scăpa de condamnare un cunoscut interlop, procesul fondatorului trustului de presă, aflat de şase ani pe rolul instanţelor, pentru care se primise NUP a fost repus şi judecat în cinci zile”, sustine Grapini.

Europarlamentarul si-a continuat, la acel moment, declaratia: “Termene nerezonabile, de doar o zi, în timpul vacanţei judecătoreşti, fără să admită niciuna dintre cele 124 de excepţii ridicate de avocaţi, neadmiterea expertizei neutre aşa cum solicita Curtea Constituţională, a dus la condamnarea a 12 oameni, printre care cercetători de prestigiu, omul politic, fondatorul trustului de presă care a relatat ştirea primind pedeapsa maximă de 10 ani. În final s-a procedat la confiscarea extinsă aplicată terţilor care nu au făcut parte din proces şi nu s-au putut apăra, luându-se astfel măsuri de strangulare economică a postului care a făcut dezvăluirea. Iată deci cum libertatea presei este ameninţată, iar drepturile cetăţeneşti la apărare sunt încălcate", a arătat Grapini.
 

Condamnarile in dosarul ICA

În dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare, completul de judecată de la Curtea de Apel Bucureşti, format din magistraţii Camelia Bogdan şi Alexandru Mihalcea, i-a condamnat definitiv, în 8 august, pe Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare, pe Gheorghe Mencinicopschi, fost director al ICA, la opt ani, şi pe fostul ministru Sorin Pantiş la şapte ani de închisoare.

În acelaşi dosar, fostul director al Agenţiei Domeniilor Statului (ADS) Corneliu Popa a fost condamnat la opt ani de închisoare, iar Jean Cătălin Sandu, fost şef al Direcţiei Juridice din ADS, a primit şase ani de închisoare. Tot la şase ani de închisoare a fost condamnat Vlad Nicolae Săvulescu, fost şef al Direcţiei de Privatizare-Concesionare din ADS.

Instanţa a stabilit prejudiul din dosarul ICA la aproximativ 60 de milioane de euro şi a dispus confiscarea mai multor imobile apaţinând inculpaţilor, printre care sediile posturilor de televiziune Antena şi cel al grupului de firme Grivco.

CITESTE SI:

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!