Inspecția Judiciară critică acum proiectul lui Toader de modificare a legilor Justiției

0
12

Proiectul de lege privind modificarea legilor justitiei este in contradictie cu necesitatea asigurarii autonomiei institutionale a Inspectiei Judiciare, a declarat joi, pentru Agerpres, purtatorul de cuvant al Inspectiei Judiciare, Alin Alexandru, marcând o întoarcere la 180 de grade a IJ.

 

 

 

  "Conducerea Inspecției Judiciare atrage atenția asupra faptului că simpla independență operațională, pe care legea o prevede și în acest moment, nu trebuie confundată cu autonomia instituțională, la care ministrul Justiției a făcut referire ca alternativă la trecerea IJ în cadrul Ministerului Justiției. În acest context, proiectul de lege dat publicității ieri este în contradicție cu pozițiile noastre publice și cu necesitatea asigurării autonomiei instituționale a Inspecției Judiciare", a precizat Alin Alexandru pentru Agenția Națională de Știri.

 

El a adăugat că pentru realizarea eficientă a misiunii sale Inspecția Judiciară ar trebui să se bucure de independență față de orice altă entitate.

 

Potrivit proiectului de modificare a legilor Justiției publicat pe pagina de internet a Ministerului Justiției, Inspecția Judiciară va trece de la CSM la Ministerul Justiției, măsură "menită să asigure aplicarea principiului echilibrului puterilor în stat și al controlului reciproc între acestea".

 

"Aspectele de fond privind procedura disciplinară în fața Inspecției Judiciare și a secției Consiliului Superior al Magistraturii rămân în vigoare, însă cele care privesc organizarea și funcționarea Inspecției Judiciare sunt preluate, doar cu modificările izvorâte din reorganizarea Inspecției, de Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară. Sunt introduse unele modificări referitoare la statutul inspectorilor judiciari din cadrul Inspecției Judiciare, prevăzându-se expres că inspectorii judiciari sunt numiți prin concurs pe un mandat de 4 ani, dintre cei cu cel puțin 10 ani vechime în magistratură", se menționează în expunerea de motive.

 

 

 

 

Întoarcere la 180 de grade a Inspecției Judiciare

 

Săptămâna trecută, Inspecția Judiciară s-a arătat dispusă să treacă în subordinea ministrului de Justiție, anunț făcut imediat după ce acesta a terminat conferința de presă în care și-a făcut cunoscute liniile directoare ale modificărilor publicate abia astăzi. Conducerea IJ și-a manifestat obediența față de ministrul numit politic înainte de orice reacție a CSM, din care, încă, face parte: "Apreciem intenta ministrului justitiei de a consolida independenta Inspectiei Judiciare fata de Consiliul Superior al Magistraturii. Aceste modificari sunt in acord cu pozitiile pe care Inspectia le-a avut in decursul timpului legate de necesitatea unei autonomii reale a Inspectiei Judiciare", se arăta intr-un comunicat remis presei miercuri de Inspectia Judiciara, la scurt timp după ce ministrul Tudorel Toader a anuntat ca propune, intr-un proiect mai larg de modificare a legilor justitiei, si trecerea Inspectiei Judiciare la Ministerul Justitiei.

 

 

 

foto Agerpres, Ilie Bumbac

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!