Întoarcerea

0
25

Marți, 21 august ora 10, CCR a intrat în cea mai grea ședință din viața sa. Nici ea nu știa cu ce verdict va ieși de-acolo (s-a intrat cu vreo trei variante) și nici dacă va ieși întreagă din această afacere. Practic, cei 9 judecători s-au aflat sub asediu din 30 iulie – când invalidarea referendumului era clară pentru toată lumea dar inacceptabilă pentru USL. Sperând să câștige timp, CCR și-a amânat verdictul dar și-a pierdut liniștea. Periodic, primii oameni în stat – ca să nu mai vorbim de ultimii – amenințau judecătorii cu revocarea.

Ca să fie și mai clar, col. Dogaru (acest Miron Cozma al lui Ponta) amenința CCR cu desființarea. Și, firește, cu proteste. Cu o zi înainte, Ponta a trimis celor 9 o adresă care începea cu „în data de 1 aug MAI v-a trimis numărul persoanelor înscrise în listele permanente” (adică 18 mil.) dar continua înșirând câteva categorii de persoane (3 mil. de români în străinătate, 500.000 cu buletine expirate) pe care le punea la dispoziția Curții spre a fi eliminate (ad libitum) din cvorum. Pentru cazul că judecătorii n-au înțeles aluzia lui Pilat din Ponta, dl Nicolăescu  a precizat procedura: se scad persoanele menționate și se obține cvorumul stabilit de USL, adică 14,8 mil. alegători, cu o prezență la vot de 60%. Clar?

Referendumul din iulie, organizat „impecabil” (după expresia premierului), cu cvorum de 18 mil. și prezență de 46%, trebuia dat uitării: pierdut referendum, îl declarăm nul. Dl. Greblă, una din uneltele de bază ale USL, a explicat de ce trebuiau scoși cei 3 mil. de români din străinătate din cvorumul patriei: fiindcă de regulă nu votează decât vreo 200.000 și încurcă pragul electoral. Păi și în țară există cel puțin 10% (dacă nu 30%) din cetățeni care nu votează. Ce facem? Îi scoatem cu grebla din cvorum? Dar logica e neputincioasă în regimul USL care elimină oamenii dar păstrează fraudele – căci procurorii care fac anchete în localitățile supravotante (150%) au fost acuzați de Ponta de lovitură de stat. Iar a plagiat! În aceste condiții aprige, CCR trebuia să aleagă soluția corectă din cele trei-patru soluții false cu care fusese amestecat de puciști – și, în ciuda presiunilor și a amenințărilor USL, a restabilit adevărul invalidând (cu 6 la 3) referendumul. În fine, mai bine mai târziu decât niciodată. Așadar, dl. Băsescu revine la Cotroceni iar dl. Antonescu trece în garaj (sau chiar la fiare vechi) anunțând că nu se retrage din politică. Dar când intră? Căci până acum a făcut numai crize.

Articol publicat si pe site-ul curentul.ro.