Iohannis către Dragnea despre adoptarea monedei euro: unii nu înțeleg despre ce e vorba

0
7

Presedintele Klaus Iohannis a sustinut, miercuri, un discurs in fata diplomatilor romani, presarat cu intepaturi la adresa PSD si Guvernului. Șeful statului s-a referit, printre altele, și la obiectivul aderarii Romaniei la moneda euro si la declaratia lui Liviu Dragnea pe aceasta temă.

 

 

 

"Si, domnule ministru, mi-a placut ca ati consemnat acest obiectiv, chiar daca unii din conducatorii Romaniei nu au inteles despre ce este vorba, dar o sa ne straduim sa le explicam", a spus presedintele, citat de ziare.com, cu referire la seful PSD, care a declarat ieri ca deocamdata nu se initiaza vreun demers la nivel guvernamental pentru adoptarea monedei euro in 2022:

 

"Este o dorinta a noastra a tututor, dar nu este un proiect foarte usor si nu ne putem juca cu el, adica nu putem sa avansam termene doar de dragul de a avansa termene (…) Din cate stiu eu nu, si nu cred ca a inceput cineva o asemenea aventura".

 

In schimb, ministrul de Externe, Teodor Melescanu, spusese lunica Romania ar putea adera la zona euro in 2022, in acest moment fiind indeplinite toate conditiile.

 

De altfel, aceasta ironie a presedintelui la adresa lui Dragnea nu a fost singura sageata trimisa catre Putere.

  

Iohannis a subliniat ca Romania beneficiaza de un avantaj deosebit pe plan extern – pozitia de stat stabil politic, cu crestere economica solida, "care continua cu sincope intarirea statului de drept". De data aceasta, aluzia era indreptata catre schimbarile la Legile Justitiei, anuntate de ministrul Tudorel Toader, despre care seful statului a mai sustinut anterior ca sunt un atac la statul de drept.

 

Pe de alta parte, Iohannis a ironizat si schimbarile dese de Guvern ale PSD, spunand ca acum, cu un "nou ministru delegat tanar si ministru de Externe cu multa experienta, parca a renascut speranta unei continuitati si abordari serioase si aplicate" a politicii externe si la nivel de MAE. Presedintele facea referire la ministrul pentru Afaceri Europene Victor Negrescu si ministrul Afacerilor Externe, Teodor Melescanu.

 

 

Background

 

  • Liviu Dragnea îl contrazice pe Meleșcanu: nu vom putea adopta moneda euro în 2022

 

 

Liviu Dragnea a spus că nu există la nivel guvernamental o "analiza serioasă" sau vreun plan pentru adoptarea monedei euro in 2022 si nu crede ca cineva a început "o asemenea aventura", contrar celor declarate în urmă cu o zi de Teodor Meleșcanu unei publicații poloneze. 

 

 

 "E o dorinta, o dorinta fireasca. Ca sa vorbim de un proiect asumat, trebuia sa fie o analiza serioasa a majoritatii, a intregului Parlament, a BNR, a Guvernului, o discutie cu Presedintia, este o dorinta a noastra a tututor, dar nu este un proiect foarte usor si nu ne putem juca cu el, adica nu putem sa avansam termene doar de dragul de a avansa termene", a Dragnea, solicitat de jurnalisti sa comenteze declaratiile in acest sens facute de Melesacnu in urma cu o zi.  

 

El a infirmat că ar exista vreun demers asumat al guvernului cu privire la acest subiect:  "Din cate stiu eu nu, si nu cred ca a inceput cineva o asemenea aventura."

 

Ministrul de Externe Teodor Melescanu a spus luni intr-un interviu acordat unei publicatii poloneze ca Romania ar putea adera la zona euro in 2022 si ca, in acest moment, sunt indeplinite toate conditiile pentru acest lucru, dar ca tara noastra va mai astepta cinci ani pentru a nu fi afectati cei cu venituri mici, in special pensionarii.

 

 

 

 

 

foto stiripesurse.ro

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!