Iohannis: Imi doresc ca Romania sa devina un exemplu de functionare a institutiilor

0
13

Președintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, la întâlnirea cu comunitatea de români din SUA, că își dorește ca România să devină un exemplu de democrație și de funcționare a instituțiilor publice. Votul prin corespondență în 2016 este o dovadă a maturizării clasei politice, a mai spus el.

"Asigurarea cadrului legal și a condițiilor necesare pentru ca în 2016 românii din străinătate să poată vota, pentru prima dată, prin corespondență va fi o dovadă de maturizare a clasei politice românești", a spus Iohannis, la întâlnirea cu români din comunitatea de la New York, organizată la Consulatul României.

Despre recunoașterea diplomelor de afară

"Atunci când vine vorba de ceea ce pot sau trebuie să facă autoritățile din țară pentru românii din afară, facilitarea procesului de recunoaștere a diplomelor obținute în străinătate și de echivalare a studiilor nu ar trebui să mai întârzie. Într-o societate care apreciază și respectă valoarea și performanța, acesta nu are voie să fie un impediment în calea întoarcerii în țară a celor care au studiat în afara granițelor", a spus șeful statului.

Prioritățile

El a precizat că în perioada următoare, dar și pe termen lung va avea în atenție statul de drept, educația și o legislație mai simplă, subliniind că își dorește ca România să devină un exemplu de democrație și de funcționare corectă a instituțiilor publice.

"Statul de drept, educația și o legislație mai simplă, coerentă și predictibilă sunt trei direcții majore asupra cărora îmi voi îndrepta toată atenția în perioada următoare, dar și pe termen lung. Insist asupra lor din convingerea că ele îi privesc și afectează în egală măsură, chiar dacă din perspective diferite, și pe românii din țară, și pe cei din străinătate. (…) Îmi doresc ca România să devină un exemplu de democrație și de funcționare corectă a instituțiilor publice, de care să fiți mândri. Cu cât vom întări mai mult instituțiile și mecanismele democratice, cu atât va crește prestigiul României în lume. Iar voi puteți să fiți o parte însemnată a acestei transformări", a afirmat Iohannis.

Impredictibilitatea legislatiei

Șeful statului a arătat că una dintre îngrijorările celor care doresc să investească în România este lipsa de predictibilitate a legislației, care creează neîncredere și incertitudine.

"O economie competitivă, care nu stă nici sub presiunea corupției, nici a schimbării repetate a regulilor jocului, va deveni una mai atractivă și mai deschisă. (…) Schimbarea acestei stări de fapt este unul din obiectivele mele pe termen lung", a arătat președintele Iohannis.

Pentru toate aceste transformări profunde pe care le dorește în societatea românescă va fi nevoie de înfruntat rezistența, inerția, obișnuința cu vechile practici sau scepticismul.

La recepția de la Consulatul României în SUA au participat aproximativ 100 de români, dar și noul ambasador la Washington, George Maior.

Președintele Klaus Iohannis se află în SUA, însoțit de o delegație din care fac parte ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, consilierii prezidenţiali Dan Mihalache, Cosmin Marinescu, Andrei Muraru, Ion Oprişor, Laurenţiu Ştefan, Leonard Orban, Lazăr Comănescu, secretarul de stat în MAE Daniel Ioniţă. De asemenea, şeful statului este însoţit de soţia sa, Carmen Iohannis.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!