Iohannis, premiul Hermann Ehlers. Sprijinirea statului de drept şi a luptei anticorupţie

0
4

Preşedintele Klaus Iohannis va primi, miercuri, la Kiel, premiul Hermann Ehlers 2016, acordat de Fundaţia care poartă numele fostului preşedinte al Parlamentului Germaniei, pentru “sprijinirea statului de drept şi a luptei anticorupţie”, premiu despre care Iohannis a spus că îl consideră ca un premiu acordat României.

 

Premierea va avea loc la Kiel, distincţia fiind acordată de către preşedintele Fundaţiei Herman Ehlers, Otto Bernhardt.

 

"Este un premiu care este acordat domnului preşedinte din partea fundaţiei cu acelaşi nume pentru merite deosebite în sprijinirea statului de drept şi a luptei împotriva corupţiei. Este un premiu prestigios, unul dintre cele mai importante premii germane. Fundaţia poartă numele fostului preşedinte al Parlamentului german între 1950-1954. Este un premiu care a fost acordat de-a lungul timpului multor personalităţi de vârf din politică tocmai pentru că au promovat valorile libertăţii şi democraţiei. Este o fundaţie care promovează educaţia civică în spiritul libertăţii şi democraţiei", a spus purtătorul de cuvânt al preşedintelui Mădălina Dobrovolschi.

 

Preşedintele Iohannis a declarat, marţi, că apreciază acest premiu ca unul acordat României. ”Eu merg acolo ca să primesc acest premiu, pe care îl consider un premiu pentru România, nu pentru persoana mea. Este, cel puţin, notabil că o fundaţie politică importantă din Germania ţine să acorde un premiu preşedintelui României pentru felul în care România ştie să gestioneze fenomenul corupţiei. Şi, atunci, cred că nu greşesc dacă spun că este o recunoaştere publică a faptului că România se comportă foarte bine în această luptă anticorupţie”, a spus Iohannis.

 

Printre cei care au mai primit acest premiu, acordat anual din 1975, se află fostul cancelar german Helmut Kohl, în 2003, preşedintele Comisiei Europene Jean Claude Juncker, în 2013, fostul preşedinte lituanian Vytautas Landbergis, preşedintele Germaniei Joachim Gauck şi fostul preşedinte german Roman Herzog.

 

Fundaţia este recunoscută şi drept un "think tank" al CDU, partidul conservator al cancelarului german Angela Merkel.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!