Iohannis: Spatiul Schengen, nefunctional. O redeschidere a faliei Est-Vest ar fi gresita

0
8

Migratia si Schengen sunt doua dosare ce nu trebuie amestecate, spune presedintele Romaniei. Intr-o conferinta de presa sustinuta la Palatul Cotroceni, Iohannis a facut cateva precizari in contextul crizei refugiatilor. “Spatiul Schengen e nefunctional in momentul de fata”, a punctat seful statului.

 

Dupa o discutie avuta cu seful Comisiei Europene Juncker, Klaus Iohannis crede ca treptat tema cotelor obligatorii va disparea:

 

Nu mi se pare normal ca o tara din UE sa fie obligata la ceva ce nu poate sa faca. O decizie care redeschide falia intre est si vest mi s-ar parea un lucru fundamental gresit”, a spus Iohannis la Palatul Cotroceni.

 

Seful statului roman a mai aratat ca exista “alte forme” prin care statele comunitare care resping cotele obligatorii isi pot arata solidaritatea, iar oferta facuta de Bucuresti este “foarte generoasa”.

 

Romania nu e o tara xenofoba, nici autista, nici separatista, noi dorim sa contribuim la rezolvarea acestei chestiuni. Cum vom face, ramane sa stabilim, trebuie sa exista discutii, un plan al guvernului pentru a veni cu propuneri. Noi participam la actiuni Frontex, daca ni se cere participam la intarirea granitelor externe ale UE, putem participa in multe alte proiecte”, a spus Iohannis, raspunzand unei intrebari din partea presei.

 

In ce priveste optiunea ca Romania sa plateasca o cota din PIB ca urmare a refuzului cotelor obligatorii, Iohannis a respins acest scenariu:

 

E o falsa abordare si nu a aparut in discutiile pe care le-am avut, de a sanctiona tarile care nu primesc cota. Stiu ca au fost unele afirmatii, probabil sub un impact emotional puternic. UE nu se bazeaza pe sanctiuni, ci pe solidaritate si colaborare iar despre sanctiuni nu a fost vorba in discutia de aseara (cu seful CE, Juncker – n.r.)”.

 

Cat despre cancelarul Austriei si propunerea sa de sanctionare a statelor care nu accepta cota, seful statului roman a aratat ca liderul austriac “a fost putin emotionat cand a facut aceasta afirmatie, cu trenuri blocate la granita, cu aflux imens de refugiati. Nu trebuie sa punem pe cantar chiar toate afirmatiile de acest tip”.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!