Jean-Claude Juncker, validat ca președinte al CE, cu 422 de voturi PENTRU si 250 IMPOTRIVA. Declaratia potrivit careia moneda EURO protejează Europa a starnit PROTESTE in randul euroscepticilor

0
6

Fostul premier luxemburghez Jean-Claude Juncker a fost votat, marți la Strasbourg, de plenul Parlamentului European, în funcția de președinte al Comisiei Europene pentru perioada 2014-2019, unul dintre cele mai importante posturi din Uniunea Europeană, informeaza Agerpres.

În favoarea lui Juncker au votat 422 de eurodeputați, iar împotrivă 250. S-au înregistrat 47 de buletine de vot goale, iar 10 au fost declarate nule.

 

CITITI SI: Declaratia lui Junker potrivit careia moneda EURO protejează Europa a provocat PROTESTE in randul euroscepticilor

 

Jean-Claude Juncker a fost propus candidat la președinția executivului UE de către Partidul Popular European (PPE) înaintea alegerilor europene din luna mai. Întrucât PPE a obținut cel mai mare număr de locuri în Parlamentul European (221), Juncker a fost propus pentru șefia CE de către șefii de state și de guverne, în cadrul Consiliului European de la finalul lunii iunie.

Juncker s-a întâlnit săptămâna trecută cu liderii grupurilor politice din Parlamentul European și a răspuns întrebărilor referitoare la planurile sale și prioritățile viitoarei Comisii Europene. Mandatul actualei Comisii Europene, condusă de Jose Manuel Barroso, expiră pe 31 octombrie acest an.

 

 

CITITI SI: Noul preşedinte al Comisiei Europene, Jean – Claude Junker: UE nu se va mai extinde în următorii cinci ani

 

Preşedintele desemnat al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a apărat, marţi, în Parlamentul European, moneda euro şi a afirmat că aceasta "protejează Europa". Declaratia lui Junker a provocat proteste din partea euroscepticilor britanici, informeaza Mediafax.

Totodată, Jean-Claude Juncker s-a referit la criza din zona euro, pe care a gestionat-o în calitatea de preşedinte al Eurogrup şi a afirmat că europenii au fost nevoiţi atunci "să repare în zbor un avion în flăcări". "Am comis şi greşeli", a recunoscut el, deoarece "repararea unui avion în flăcări aflat în zbor nu este uşoară, iar în unele cazuri provoacă arsuri la degete".

"Moneda unică nu divizează Europa, o protejează", a afirmat Juncker în faţa eurodeputaţilor, care urmează să voteze marţi după-amiază numirea fostului premier luxemburghez la conducerea Comisiei Europene. El a reamintit, în discursul din Parlamentul European, epoca "războaielor monetare" şi "pierderea demnităţii" statelor, nevoite să accepte deprecierea monedei.

Afirmaţiile sale au provocat proteste în rândurile euroscepticilor britanici, dar şi aplauze. Un eurodeputat britanic din cadrul partidului britanic eurosceptic UKIP l-a întrerupt strigând "Gunoi", ceea ce l-a determinat pe preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, să intervină pentru a reinstaura calmul.

De asemenea, Juncker a pledat şi pentru înfiinţarea "guvernanţei economice" în zona euro, întrucât "trebuie să se încheie situaţia ridicolă a reprezentării uneia dintre cele mai puternice monede din lume de către reprezentanţi care, de cele mai multe ori, se contrazic".

 

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!