John Tefft este noul ambasador american la Moscova

0
7

Moscova a acceptat, miercuri, numirea noului ambasador american in Rusia in Persoana lui John Tefft, un diplomat ce s-a evidentiat prin sustinerea afisata fata de aspiratiile prooccidentale ale Ucrainei si Georgiei. Anuntul a fost facut de Iuri Usakov, consilier pe probleme de politica externa al presedintelui Vladimir Putin, potrivit ITAR-TASS, citata de Agerpres.

'Da, acordul a fost dat', a precizat Ușakov, referindu-se la uzanțele diplomatice potrivit cărora țara gazdă trebuie să accepte numirea unui ambasador.

Consilierul de la Kremlin a adăugat că John Tefft este un diplomat bine pregătit profesional, subliniind că un argument în plus pentru acordul dat de Moscova a fost și 'faptul că el a lucrat în Rusia, cunoaște această țară și vorbește limba rusă'.

John Tefft este un diplomat de carieră, cu peste 40 de ani de experiență în domeniu. El a fost ambasador în Georgia (2005-2009) și Ucraina (2009-2013), două țări ale fostei URSS care își afișează dorința de a se apropia de Occident. Tefft a fost, totodată, adjunct al ambasadorului american în Rusia în perioada 1996-1999, când la președinția Federației Ruse se afla Boris Elțin.

Dacă numirea sa va fi confirmată de Senatul american, John Tefft îi va succeda lui Michael McFaul, care a părăsit postul în februarie 2014 după doi ani ca șef al misiunii diplomatice americane, perioadă în care și-a manifestat constant susținerea față de opoziția rusă, suscitând de fiecare dată critici din partea Kremlinului, conform sursei citate.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!