Kelemen Hunor demisionează din Guvern, dar UDMR rămâne la guvernare. Hunor, sustinut pentru a candida la PRESEDINTIE

0
9

UPDATE:  Liderii UDMR, reuniţi vineri în şedinţa Consiliului Permanent, şi-au exprimat susţinerea pentru candidatura lui Kelemen Hunor la Preşedinţia României, au declarat pentru MEDIAFAX surse participante la discuţii.

Sursele citate au menţionat că în cadrul Consiliului Permanent participanţii au susţinut sprijinirea lui Kelemen Hunor la Preşedinţia României, la alegerile din toamnă.

De altfel, UDMR are în mod tradiţional candidat la alegerile prezidenţiale, iar la scrutinul din 2009 candidatul Uniunii a fost tot Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor va demisiona din funcţia de ministru al Culturii şi din cea de vicepremier, însă UDMR va rămâne la guvernare, au decis, vineri, liderii Uniunii, întruniţi în Şedinţa Consiliului Permanent, au declarat anterior pentru MEDIAFAX surse participante.

Kelemen Hunor va demisiona din funcţia de ministru al Culturii şi din cea de vicepremier, însă UDMR va rămâne la guvernare. Decizia a fost luata, vineri, de liderii Uniunii, întruniţi în Şedinţa Consiliului Permanent, care este în desfăşurare, au declarat pentru MEDIAFAX surse participante.

Conform surselor citate, liderii UDMR au decis ca formaţiunea să rămână în Executiv. Totuşi, Kelemen Hunor ar urma să demisioneze din funcţia de ministru al Culturii şi din cea de vicepremier, mai spun surse participante la şedinţa UDMR.

Această variantă a fost adusă în discuţie de senatorul UDMR Verestoy Attila, care a declarat, vineri dimineaţă, la RFI, că susţine rămânerea Uniunii la guvernare, dar că liderul organizaţiei, Kelemen Hunor, are opţiunea personală a demisiei din Guvern, ceea ce nu implică automat şi plecarea UDMR din Executiv.

Şedinţa Consiliului Permanent al UDMR care are loc la Cluj-Napoca a început în jurul orei 11.30, liderii Uniunii reunindu-se pentru a decide dacă UDMR iese sau nu de la guvernare.

 

cititi si: SURSE. Victor PONTA si Kelemen HUNOR au ajuns la un COMPROMIS. UDMR ramane la guvernare daca MAE NU-SI MAI SUSTINE ACTIUNEA la CEJ, chiar nu se RETRAGE din procesul impotriva Minority Safe Pack

 

La sosire, fostul preşedinte al UDMR Marko Bela declara că el se pronunţă pentru ”o bună colaborare şi pentru interese reciproce de a colabora”, iar senatorul Verestoy Attila spunea că ”participarea la guvernare este în interesul comunităţii maghiare, al stabilităţii şi al majorităţii”.

La rândul său, preşedintele UDMR Sălaj, Seres Denes, afirma că nu crede că balanţa înclină spre ieşirea de la guvernare, ”existând atât puncte pozitive, cât şi negative”.

Preşedintele Organizaţiei de Femei a UDMR, Biro Rozalia, care este şi preşedinte al CRU, spunea că va vota pentru o reprezentare eficientă a UDMR în Guvernul României.

De la şedinţă absentează vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely.

La ora transmiterii acestei ştiri, şedinţa continuă, fiind anunţată o conferinţă de presă a liderului UDMR, Kelemen Hunor, pentru ora 15.30. Iniţial, conferinţa fusese programată la ora 13.30.

UDMR discută despre ieşirea de la guvernare în contextul în care Guvernul s-a alăturat CE într-un proces privind o iniţiativă cetăţenească susţinută de UDMR.

Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a fost întrebat de jurnalişti, vineri, la Alba Iulia, ce se întâmplă dacă UDMR se retrage de la guvernare şi a răspuns că Uniunea ar trebui să rămână în Executiv deoarece "este un partid care sprijină guvernarea, nu o încurcă", transmite corespondentul MEDIAFAX.

"UDMR va decide astăzi dacă se retrage. Dacă se retrag, nu avem nicio altă soluţie. Majoritatea din Parlament permite ca acest Guvern să rămână în funcţiune şi fără UDMR. Deci, se va merge în continuare fără ei, fără să existe, cred, alte probleme. Nu va fi o majoritate atât de solidă, dar rămâne o majoritate. Părerea mea este că ar fi foarte bine ca UDMR să rămână la guvernare, pentru că este un partid care sprijină guvernarea, nu o încurcă", a spus Ioan Rus.

Întrebat cum priveşte solicitările UDMR privind minorităţile, Ioan Rus a răspuns că i se par "normale".

 

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!