Kelemen Hunor despre scandalul UDMR-MAE: Nu am fost consultat, am fost pus in fata faptului implinit. Pozitia statului roman este DEPASITA

0
8

Tensiunile cresc in coalitia de Guvernare, dupa ce presedintele UDMR Kelemen Hunor a criticat pozitia Executivului si a Ministerului de Externe in cazul litigiului de la Tribunalul UE privind proiectul sustinut de UDMR, care prevede autonomie lingvistica si culturala pentru minoritati. Hunor apreciaza pozitia statului roman, in aceasta problema, drept “depasita”, conform Hotnews.

"Statele mai evolueaza pe parcursul anilor si isi mai schimba pozitiile consolidate legate de anumite subiecte. Eu din acest punct de vedere am considerat ca si statul roman poate sa aiba o alta atitudine dupa 25 de ani si nu trebuie sa se lupte cu 50 de milioane de oameni din UE, care apartin unor minoritati lingvistice, etnice, nationale. Deci din acest punct de vedere consider eu ca pozitia statului roman si pozitia ministrului, Ministerului de Externe este o pozitie depasita", declara la RFI presedintele UDMR, Kelemen Hunor.

CITESTE SI: UDMR se pregateste sa IASA de la GUVERNARE. Motivul: MAE a intervenit de partea COMISIEI EUROPENE in respingerea Initiativei pentru protectia minoritatilor nationale

"Eu pe 4 iunie am aflat că România a intrat în acest proces şi atunci am avut prima discuţie cu premierul, după câteva zile am avut o discuţie în trei, premierul, ministrul de Externe şi subsemnatul. Nu am fost consultat şi asta era cea mai supărătoare mişcare a ministrului de Externe. Eu am considerat şi consider că dacă suntem parteneri într-o coaliţie, atunci într-o astfel de situaţie şi nu numai, trebuie să existe o consultare, trebuie să existe o discuţie. Nu a existat această discuţie, am fost pus în faţa faptului împlinit", adaugat Kelemen Hunor.

Reamintim ca relatiile dintre UDMR si PSD s-au tensionat din cauza unui litigiu de la Tribunalul Uniunii Europene. Comisia Europeana a respins anul trecut un proiect de initiativa cetateneasca sustinut de UDMR, care prevede autonomie lingvistica si culturala pentru minoritatile autohtone. Comisia a aratat ca un astfel de proiect incalca Tratatul de la Lisabona, care arata ca astfel de chestiuni tin de competenta statelor membre, nu de competenta europeana. Ca atare, nu se poate impune o directiva europeana in acest sens, ci legi nationale (principiul subsidiaritatii).

Initiativa cetateneasca sustinuta de UDMR a strans semnaturi de la austriecii din Italia (Tiroul de Sud), germanii din Danemarca, Germanii din Belgia, italienii din Slovenia, ungurii din Slovacia, ungurii din Romania.

CITESTE SI: MAE se JUSTIFICA in fata UDMR: Pozitia Ministerului in privinta initiativelor privind statutul MINORITATILOR e o problema de STAT, nu de POLITICA INTERNA. Ungaria vrea sa devina un tutore transnational al minoritatilor maghiare din UE

Initiatorii au atacat decizia Comisiei la Tribunalul UE (Curtea de Justitie a Uniunii Europene). Guvernele nationale au dreptul sa se constituie parte in proces (fie de partea Comisie, fie de partea initiatorilor).

UDMR este nemultumit deoarece Guvernul Ponta, prin MAE, a luat apararea Comisiei in acest proces. Potrivit sursei citate, Kelemen Hunor ar fi avut discutii  aprinse pe aceasta tema cu ministrul de externe, Titus Corlatean pentru a incerca sa schimbe pozitia guvernului in procesul

Victor Ponta a explicat luni ca a discutat atat cu Kelemen Hunor cat si cu Titus Corlatean, urmand sa poate o noua discutie cu cei doi miercuri, astfel incat cooperarea cu UDMR sa continue.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!