Kim Jong-Un: ultimul test a fost preludiul unui tir cu rachete spre insula americană Guam

0
3

Liderul nord-coreean Kim Jong-Un a declarat ca ultima lansare de racheta a fost “prima etapa a unei operatiuni militare a Armatei Poporului din Coreea de Nord in Pacific si un preludiu semnificativ” al tirului cu rachete spre insula Guam, a relatat miercuri agentia de presa oficiala nord-coreeana KCNA.

 

 

Coreea de Nord , prin liderul său, a amenintat anterior ca va lansa patru rachete spre teritoriul american din Guam. In acelasi timp, Phenianul a confirmat miercuri ca a lansat in ajun o racheta balistica cu raza medie de actiune Hwasong-12, care a survolat Japonia inainte sa cada in Oceanul Pacific.

 

Kim Jong-Un a supervizat personal aceasta ultima lansare, a indicat KCNA.

 

"Testul nu a avut niciun impact asupra securitatii tarilor vecine", sustine agentia nord-coreeana de presa, citata de AFP. Kim Jong-Un a exprimat o "mare satisfactie" dupa aceasta lansare, adauga agentia de presa a regimului de la Phenian. Lansarea a avut loc la 29 august, data la care s-au implinit 107 ani de la Tratatul din 1910 intre Japonia si Coreea, in virtutea caruia Tokyo a colonizat Peninsula Coreeana, indica KCNA.

 

Racheta, lansata de Phenian, a parcurs peste 2.700 de km si a atins o altitudine de 550 km inainte de a cadea in Pacificul de Nord, la est de insula japoneza Hokkaido, conform armatei sud-coreene.

 

Testul cu racheta a intervenit in timp ce Coreea de Sud si SUA desfasoara exercitii comune cu numele de cod "Ulchi Freedeom Guardian" (UFG). Prin aceasta lansare, Phenianul a "testat capacitatea operationala a armatei nord-coreene in caz de razboi", potrivit KCNA.

 

Coreea de Nord denunta de mult timp respectivele manevre, calificandu-le drept o repetitie pentru o "invazie" asupra teritoriului sau, desi Seulul si Washingtonul sustin ca acestea sunt pur defensive.

 

Guam se afla la aproximativ 3.000 de km sud-est de Coreea de Nord, un avanpost-cheie pentru fortele americane in Asia. Aproximativ 6.000 de soldati americani stationeaza aici si in insula se afla o baza aeriana capabila sa gazduiasca bombardiere grele B-52 si B-2.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!