Klaus Iohannis A BLOCAT strategia lui Crin Antonescu pentru desemnarea prezidenţiabilului PNL. Antonescu ceruse ca acesta să fie stabilit cât mai repede, FARA sa se mai facă sondaje de opinie

0
6

Crin Antonescu a încercat în şedinţa conducerii PNL să forţeze desemnarea mai rapidă a prezidenţiabilului partidului, numi ca s-a lovit de opoziţia celor fideli lui Klaus Iohannis, scrie Gandul.

Fostul preşedinte PNL, Crin Antonescu, a venit astăzi în şedinţa conducerii partidului cu o propunere surpriză, în care a cerut ca prezidenţiabilul PNL să fie stabilit cât mai repede, fără să se mai facă sondaje de opinie. O a doua propunere venită din partea lui Antonescu a fost ca atât el, cât şi Klaus Iohannis, să fie sondaţi împreună cu un candidat al PDL la prezidenţiale. Ambele variante au fost blocate de Klaus Iohannis şi echipa din jurul său în Biroul Politic Naţional. Crin Antonescu şi-a anunţat revenirea în cursa pentru Palatul Cotroceni, la Congresul PNL de la finele lunii iunie, Congres în care Iohannis pusese la vot o Rezoluţie care să-l desemneze candidat la prezidenţiale.

“Eu am încercat având în vedere că suntem într-un calendar foarte strâns care practic ne stânjeneşte planurile iniţiale de a face nişte cercetări sociologice ca să ne ajute în decizii mai extinse şi deci mai relevante, am propus ca pur şi simplu să simplificăm lucrurile să mergem la o Delegaţie Permanentă cât mai rapidă în care să se dea acest vot”, a explicat Antonescu propunerea făcută în cadrul Biroului Politic Naţional.

Klaus Iohannis l-a ascultat pe Crin Antonescu, dar nu a supus propunerea acestuia la vot. Mai mult, conducerea PNL a decis să realizeze sondajele pentru stabilirea candidatului la prezidenţiale, deşi Antonescu a insistat că sondajul nu are relevanţă şi că decizia în Delegaţia Permanentă va fi una politică. Sondajul se va realiza pe trei paliere: un focus grup, telefonic şi unul pe teren. Fiecărui institut de sondare îi va reveni o parte din acest sondaj.

"Am stabilit că vom face sondaje, vom face sondajele. Deja au început, s-au purtat negocieri cu institutele de sondare", a fost replica lui Iohannis, potrivit unui vicepreşedinte PNL.

Iohannis nu le-a spus colegilor din conducerea PNL care sunt cele trei institute de sondare care vor realiza măsurătorile pentru stabilirea prezidenţiabilului partidului, ceea ce a trezit enervarea mai multor liberali. Antonescu, dar şi alţi vicepreşedinţi, s-au arătat deranjaţi de acest aspect, spunând că este anormal să nu ştie cu cine se vor realiza aceste sondaje de opinie. Surse din PNL au spus pentru Gandul că cele trei case de sondare sunt Avangarde, Inscop şi Agenţia de Rating Politic.

„Dacă nu ştiu cu cine se face, cum pot să spun dacă am sau nu încredere. Nu pun la îndoială veridicitatea, ci relevanţa”, a punctat Crin Antonescu la finalul şedinţei conducerii PNL.

În schimb, el a admis că sondajul comun cu PDL, în care să fie incluşi doi candidaţi din partea PNL, a fost respins de democrat-liberali.

Klaus Iohannis a comunicat foarte puţin la finalul şedinţei conducerii PNL, preferând să se retragă cu mai mulţi vicepreşedinţi PNL într-o şedinţă informală în Kiseleff. În schimb, noul purtătorul de cuvânt al PNL, Alina Gorghiu, a precizat că nu s-a luat o decizie în privinţa datei la care va fi convocată Delegaţia Permanentă şi nu a spus nici care sunt institutele de sondare care vor măsura candidaţii PNL.

Surse din PNL au declarat pentru Gandul că sondajul va fi terminat în jurul datei de 20 iulie, urmând ca imediat să fie convocată Delegaţia Permanentă. După aceea, se va organiza Congresul de fuziune, PDL – PNL. Potrivit surselor citate, este posibil ca la acest Congres să nu fie anunţat numele prezidenţiabilului, acesta urmând să fie stabilit ulterior.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!