Klaus IOHANNIS: Dacă Avocatul Poporului nu CONTESTA la CURTEA CONSTITUTIONALA ordonanţa Guvernului care modifica LEGEA EDUCATIEI, PNL va iniţia o MOTIUNE simpla

0
4

Preşedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat, luni, că liberalii vor iniţia o moţiune simplă în cazul în care Avocatul Poporului nu va contesta la Curtea Constituţională ordonanţa de urgenţă pe educaţie, menţionând că Guvernul "a aşteptat după colţ" pentru a promova actul normativ. Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 49/26 iunie 2014 privind instituirea unor măsuri în domeniul educaţiei, cercetării ştiinţifice şi pentru modificarea unor acte normative a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, 486 din 30 iunie 2014, relateaza Mediafax.

 

"Guvernul a stat parcă după colţ şi a aşteptat să plece Parlamentul ca să iasă cu ordonanţă de urgenţă pe modificarea legii educaţiei. O modificare în aproape 100 de puncte nu este o modificare urgentă şi poate chiar necesară, ci este o schimbare totală a legii. (…) Dacă Guvernul ar fi dorit o modificare a legii educaţiei putea să vină în dezbatere publică, ba chiar mă mir de ce nu a făcut-o, fiindcă avem de a face cu un fenomen care se numeşte teleguvernare şi se putea explica excepţional de bine acolo tot ce doresc Guvernul şi primul ministru să schimbe în legea educaţiei", a declarat Iohannis.

 

CITITI SIKlaus IOHANNIS, despre modificarea Legii Educatiei: E foarte GRAV ca Guvernul a adoptat un act normativ fara CONSULTARI serioase cu entitatile implicate in proces

 

El a menţionat că sunt necesare stabilitatea legislaţiei în domeniul educaţiei, predictibilitate şi finanţare corespunzătoare a sistemului.

 

"Noi, liberalii, propunem descentralizarea învăţâmântului, depolitizarea şi finanţarea corespunzătoare a sistemului de educaţie. Fără aceste lucruri nu vom putea avea un sistem educaţional performant. Pentru asta este nevoie de un consens politic, iar consensul se obţine prin negociere politică şi trecând legea prin Parlament", a declarat liderul PNL.

 

Iohannis a precizat că, dacă Avocatul Poporului, căruia i s-a solicitat să conteste la Curtea Constituţională ordonanţa de urgenţă, nu o va face, atunci PNL va iniţia o moţiune simplă care să fie dezbătută în sesiunea de toamnă.

 

Preşedintele PNL a fost întrebat dacă susţine ideea descentralizării inspectoratelor şcolare, măsură pe marginea căreia s-a discutat la momentul promovării de către Guvern a unei legi privind descentralizarea.

 

"Dacă vreţi, vă dau un răspuns al meu, propriu, nu al partidului. Nu sunt de părere că inspectoratele şcolare trebuie descentralizate", a răspuns Iohannis.

 

CITITI SI: Reactia UNIVERSITATII din BUCURESTI legata de OUG 49/2014 care a modificat LEGEA EDUCATIEI: Modificarea MASIVĂ si REPETATĂ a Legii Educației Naționale este NEDEMOCRATICĂ și DĂUNĂTOARE

 

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, anunţă că i s-a solicitat de către Traian Băsescu, Raluca Turcan, precum şi de Societatea Academică din România şi Alianţa pentru o Românie Curată să sesizeze Curtea Constituţională privind OUG 49/2014 şi analizează dacă sunt respectate condiţiile pentru aceasta.

 

"Avocatul Poporului a fost sesizat în zilele de 4, 7, 8 şi 9 iulie 2014 de către domnul Traian Băsescu, preşedintele României, doamna deputat Raluca Turcan, domnii Adrian Gavrilescu şi Matei Gulea, precum şi doamna Alina Mungiu Pippidi, Societatea Academică din România şi Alianţa pentru o Românie Curată, cu solicitarea de sesizare a Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 49/2014 privind instituirea unor măsuri în domeniul educaţiei, cercetării ştiinţifice şi pentru modificarea unor acte normative", se arată în comunicatul instituţiei.

 

Avocatul Poporului mai spune că analizează dacă sunt îndeplinite condiţiile constituţionale şi legale pentru sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la prevederile OUG nr. 49/2014 şi că va da o soluţie care va fi postată pe site-ul instituţiei.

 

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!