Klaus Iohannis, in noua sa carte: Traian Băsescu era obsedat de serviciile secrete. Victor Ponta este un personaj fără personalitate politică

0
22

Klaus Iohannis, presedintele Romaniei, descrie, in noua sa carte, modul in care a preluat mandatul de la fostul presedinte Traian Basescu. Iohannis arata ca Băsescu nu i-a predat nici un fel de dosar și că înainte de incheirea propriu-zisa a mandatului sau vorbea obsesiv de serviciile de informații. Iohannis mai scrie ca in campania electorala de anul trecut au existat mai multe indicii in privinta unui blat Ponta-Basescu, relateaza stiripesurse.ro

 

"In decembrie 2014, inainte de preluarea mandatului, am avut insă o intalnire cu fostul preşedinte, Traian Băsescu. Nu a fost o intrevedere care să aibă ca scop dezgheţarea relaţiilor dintre noi, ci o discuţie despre mandat şi despre anumite probleme concrete legate de politica externă.

 

Era important să existe acest dialog despre relaţiile care s‑au construit, despre ce anume a funcţionat şi unde mai trebuie făcute eforturi. S‑a speculat atunci că fostul preşedinte mi‑ar fi predat dosare intregi, lucru absolut rizibil. Nici nu mi‑a predat nimic şi nici nu aş fi preluat aşa ceva.

 

Rolul preşedintelui nu este acela de arhivar al naţiunii. Un regizor de film işi poate imagina o scenă in care un preşedinte ii lasă celuilalt un seif cu dosare ultrasecrete, dar in realitate nu există aşa ceva. Desigur, există documente strict secrete, dar ele au un regim pecific şi nu sunt păstrate in biroul meu de preşedinte.

 

CITITI SI: Klaus Iohannis, despre Traian Basescu, în noua sa carte: Nu a inteles nici in al doisprezecelea ceas care este rolul unui preşedinte

 

In acelaşi interval, Traian Băsescu a reluat avertizările in legătură cu puterea crescută a serviciilor secrete. Personal, nu m‑am simţit deloc avertizat. Făcuse deja nişte afirmaţii similare in timpul campaniei, şi acelea destul de deplasate. După ce a fost 10 ani preşedinte şi a tot lăudat Serviciile, era evident că a avut o contribuţie semnificativă la transformarea lor", susține președintele Klaus Iohannis în noua sa carte ”Primul pas”, care va fi lansată sâmbătă la Romexpo în cadrul Târgului ”Gaudeamus – carte de învățătură”.

 

Ponta si Basescu, pe aceeasi frecventa

 

Iohannis precizeaza ca el a ajuns de mult la concluzia că premierul Victor Ponta și fostul președinte Traian Băsescu sunt pe aceeasi lungime de unda.

 

Analizând toate mutările orchestrate fie pentru a plasa PSD‑ul în avantaj, forţând legislaţia, fie pentru a mă discredita pe mine, este lesne de presupus cum s‑ar fi configurat jocul politic, şi mai ales după ce reguli, dacă aş fi pierdut alegerile. Riscul de a fi pierdut nu a fost foarte mare pentru mine, ca om politic, ci pentru partid şi pentru România.

 

Este suficient un minim efort de imaginaţie pentru a vedea care ar fi fost acel risc: o Românie cu Victor Ponta, cu Traian Băsescu şi camarila, guvernând într‑o veselie împreună.

 

Atacurile lui Ponta si Băsescu în campanie

 

Nu mă mai preocupă acum stratagemele incorecte elaborate în timpul campaniei, mai ales în condiţiile în care electoratul a sancţionat corect şi direct proporţional fiecare dintre acele mişcări. Cu toate acestea, există anumite episoade care merită poate un dram de atenţie, cu atât mai mult cu cât distanţa faţă de momentul la care s‑au petrecut asigură şi calmul necesar pentru a judeca fără părtinire.

 

Îmi amintesc că, la un moment dat, Traian Băsescu a afirmat că sunt un individ profund corupt, în timp ce PSD‑ul derula, pe la diverse posturi TV, fel de fel de scenarii absurde, cu mine ca protagonist: casele pe care le deţin, aberaţiile despre „traficul de copii“, de care am tot fost acuzat, „mafia retrocedărilor“ pe care aș fi servit‑o ca primar și câte și mai câte. Focurile încrucişate care mă vizau şi dintr‑o parte, şi din cealaltă sunt indicii puternice pentru un blat Ponta‑Băsescu, dar nu am nici până în ziua de astăzi o dovadă indubitabilă în acest sens.

 

În toamna lui 2014 am considerat că rolul meu nu era să intru într‑un schimb de replici cu fostul preşedinte, mai ales pornind de la acea declaraţie incalificabilă pe care a emis‑o despre mine. Ar fi însemnat să intru exact în logica unei campanii a scandalurilor, logică de care m‑am delimitat clar atunci când am afirmat că vreau să practic un alt fel de politică.

 

În plus, de partea mea lucra evidenţa: mă aflam la a cincea campanie electorală de mare vizibilitate şi de fiecare dată mă aflasem sub lupă. Oricât s‑ar fi străduit, nimeni n‑a găsit nici urmă de comportament corupt în ceea ce mă priveşte pentru simplul fapt că nu sunt un om corupt. Însă, dincolo de persoana mea, sunt în continuare de părere că fostul preşedinte nu avea ce căuta în campania electorală cu tot felul de aprecieri, nici la adresa mea, nici la adresa celorlalţi candidaţi.

 

În tot acest timp, pentru a mă discredita în faţa electoratului, Victor Ponta a încercat să avanseze inclusiv ideea că aş fi, de fapt, continuatorul moştenirii Băsescu. A agitat tot felul de imagini care mă puneau alături de oameni care‑l sprijiniseră şi pe fostul preşedinte, avansând ideea că voi perpetua vechile practici. S‑a văzut apoi că tactica aceasta i‑a servit la fel de puţin pe cât i‑a servit şi aceea prin care el şi PSD‑ul mă acuzau de divizarea României."

 

Despre Victor Ponta

 

"La ultima confruntare dintre mine și Ponta, cea de la B1 TV, i‑am spus la final că Traian Băsescu l‑a numit pe dumnealui prim‑ministru, în timp ce pe mine m‑a refuzat, făcând trimitere la episodul din 2009. Remarca mea de atunci trăda o convingere de adâncime: Victor Ponta are mult mai multe în comun cu Traian Băsescu decât am avut eu vreodată. Să nu uităm că cei doi au semnat chiar un pact de coabitare, care a parafat un troc politic.

 

Sunt etape întregi în care au colaborat, numirea procurorilor fiind una dintre cele mai cunoscute, dar nici pe departe singura. Au existat multe alte momente similare, când cei doi s‑au raportat numai în aparenţă în contradictoriu la situaţiile pe care le‑au avut de tranşat. În fapt, s‑au situat pe aceeaşi frecvenţă, una din care transparenţa deciziilor a început să dispară treptat.

 

Eu unul nu ştiu să fac politică fără transparenţă. S‑a mai spus, după alegeri, că înfrângerea lui Victor Ponta ar fi venit şi din faptul că electoratul l‑a asociat cu o epocă de care se săturase, „epoca Traian Băsescu“, şi că despărţirea de preşedintele care îşi epuizase mandatul şi de vechile lui practici trebuia să fie dublată cu despărţirea de Victor Ponta. Eu nu cred că aşa au stat lucrurile. Victor Ponta a pierdut singur, pur şi simplu expunându‑se ca ceea ce este: un personaj fără personalitate politică."

 

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!