Kovesi: Astept ca viitorul ministru al Justitiei sa garanteze independenta procurorilor si stabilitatea lor in functie

0
3

Procurorul general, Laura Codruţa Kovesi, a declarat joi, 23 august, că are foarte multe aşteptări de la viitorul ministru al Justiţiei, Mona Pivniceru, precizând că doreşte garantarea independenţei procurorilor, dar şi păstrarea statutului magistraţilor, relateaza Mediafax.

 

Întrebată ce aşteptări are de la viitorul ministru al Justiţiei, Codruţa Kovesi a răspuns: "Am foarte multe aşteptări. (…) Am aceleaşi aşteptări pe care le-am avut de la toţi miniştrii de Justiţie".

"În primul rând, aştept să garanteze independenţa procurorilor şi stabilitatea lor în funcţie, în al doilea rând – o aşteptare nu numai a mea, dar şi a colegilor mei – este ca statutul magistraţilor să nu fie modificat", a spus Kovesi.

 

Ea a adăugat că aşteaptă, nu în ultimul rând, rezolvarea problemelor Ministerului Public, de la resursa umană, la resursele materiale.

Legat de rectificarea bugetară, procurorul general a spus că a înaintat deja documentele pentru suplimentarea bugetului instituţiei pe care o conduce şi nu consideră că această problemă ţine de noul ministru al Justiţiei.

Kovesi a mai spus că se vor purta discuţii în lunile august şi septembrie privind bugetul pe anul viitor al Ministerului Public, care va intra însă în sarcina viitorului procuror general, întrucât mandatul ei expiră pe 1 octombrie.

 

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a luat act, joi, de demisia Monei Pivniceru din CSM şi din funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Alina Ghica, a anunţat că după redactarea hotărârilor, documentele vor fi trimise preşedintelui, care urmează să emită decretul de eliberare din funcţia de magistrat a Monei Pivniceru.

După emiterea decretului de eliberare din funcţie, Mona Pivniceru poate fi numită ministru al Justiţiei. Propunerea premierului ca Mona Pivniceru să preia conducerea Ministerului Justiţiei ar urma să fie trimisă preşedintelui, care va emite decretul de numire.

Premierul Victor Ponta a declarat, după decizia Plenului CSM, că procedura de numire a Monei Pivniceru la Justiţie poate continua după ce hârtiile de la CSM pleacă spre Preşedinţie.