Kovesi, despre cazul Oprescu: Dosarul a fost deschis in aprilie

0
17

Procurorul-șef al DNA, Codruța Kovesi, a explicat luni, pentru a spulbera teoriile conspitaționiste ce circulă în cazul arestării lui Sorin Oprescu, de ce nu s-a aplicat procedura flagrantului, și a dezvăluit că dosarul a fost deschis încă din luna aprilie, pronind de la alte sesizări.

Dosarul a fost deschis în primăvara acestui an, ca urmare a unor plângeri formulate de persoane fizice. „Nu a fost o sesizare venită de la serviciile de informații, nu a fost o sesizare din oficiu, ci două persoane fizice au depus o plângere, dacă nu mă înșel, la sfârșitul lunii martie”, a menționat șefa DNA.

 

De ce nu a fost flagrant curat

„Din considerente de tactică ale anchetei, nu a fost oprit în momentul săvârșirii presupusei fapte, ci imediat după. A fost citat cu mandat de aducere”, a repetat Laura Codruța Kovesi. „Mai mult decât atât, ca și un detaliu tehnic, potrivit Codului de procedură penală, nu se pot efectua percheziții domiciliare după orele 20:00, deci perchezițiile pe timp de noapte. Având în vedere că în această cauză sunt suspectate și alte persoane, din considerente de anchetă, acesta a fost citat cu mandat de aducere la scurt timp după presupusa comitere a faptei”, a spus șefa DNA, citată de Digi24.

 

O parte din bani (cei 5.000 de euro înseriați – n.r.) au fost găsiți cu ocazia percheziției corporale asupra suspectului, o parte din bani au fost găsiți la domiciliu, o parte din bani au fost găsiți la un martor care a fost audiat în aceeași seară”, a precizat Laura Codruța Kovesi răspunzând întrebărilor jurnaliștilor.

 

„Acest dosar a fost găsit ca urmare a unor plângeri formulate de două persoane fizice, altele decât persoana care a oferit în seara de 5 septembrie banii primarului. Persoana care a oferit această sumă de bani nu are calitatea de denunțător, ci are calitatea de suspect. El a fost propus cu măsura arestului la domiciliu în cursul zilei de ieri, măsură care a și fost aprobată de instanța de judecată, deci în prezent este în arest la domiciliu. Are calitatea de suspect și nu de denunțător”, a mai precizat Laura Codruța Kovesi.

 

În timpul scurs de la momentul în care Sorin Oprescu a fost citat și până la emiterea ordonanței de reținere (ora 0.33), s-a efectuat o percheziție corporală (la sediul DNA), i s-au adus la cunoștință învinuirile și a fost audiat în prezența avocaților, a explicat Laura Codruța Kovesi.

 

Toate activitățile procedurale și procesuale care au avut loc în acest dosar au fost verificate de instanța de judecată cu ocazia judecării propunerii de arestare preventivă, a insistat șefa DNA. Procurorii au respectat toate dispozițiile legale în ceea ce privește derularea acestei anchete, amai spus Kovesi.

 

Fiul primarului nu are deocamdată nicio calitate în acest dosar, a declarat șefa DNA.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!