Kremlinul secretizeaza datele privind pierderile militare inregistrate pe timp de pace

0
8

Presedintele Federatiei Ruse, Vladimir Putin, a semnat joi un decret prin care sunt clasificate drept secret de stat pierderile inregistrate de armata in timpul “operatiunilor speciale” desfasurate pe timp de pace.

Decizia liderului rus vine in contextul in care Occidentul acuza o implicare militara directa si activa a Kremlinului in criza din Ucraina, potrivit AFP, citata de HotNews.

Decretul in cauza, publicat pe site-ul guvernului, adauga pe lista secretelor de stat ale Rusiei "informatiile legate de pierderea de personal (…) in timp de pace in cadrul operatiunilor speciale". Pierderile militare in timp de razboi erau deja considerate secret de stat.

Daca informatiile sunt transmise unei tari straine, divulgarea secretelor de stat este pasibila in Rusia de inchisoare pana la patru ani.

Potrivit expertului militari Pavel Felgenhauer, “motivul pentru care pierderile nu trebuie facute publice este Donbass”, regiunea din estul separatist al Ucrainei, acolo unde fortele rebele se confrunta militar cu armata ucraineana.

Potrivit lui Felgenhauer, decretul vizeaza intimidarea celor care doresc sa dezvaluie informatii despre pierderile suferite de armata rusa in Ucraina.

"Nu am vazut niciodata o definitie juridica a conceptului de operatiuni speciale. Asta inseamna ca orice poate fi desemnat asa", mai spune el.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!