Lege reexaminata: Parlamentarii nu pot incasa pensia speciala in timpul mandatului

0
11

Comisia de Statut a Parlamentului a eliminat din proiectul de lege privind indemnizațiile speciale ale parlamentarilor, retrimis spre reexaminare de presedintele Iohannis, mai multe prevederi, specificand că deputații și senatorii care sunt în mandat nu au voie să încaseze pensia specială.

Potrivit președintelui comisiei, Bogdan Niculescu Duvăz, citat de Agerpres, legea privind indemnizațiile parlamentarilor a fost returnată de președintele Klaus Iohannis Parlamentului pentru reexaminare.

 

El a explicat că membrii comisiei au adoptat o serie de "mici ajustări" la solicitarea șefului statului, printre care aceea că deputații și senatorii pot încasa indemnizația specială dacă nu sunt în activitatea de parlamentar.

 

Plenul Parlamentului a votat pe 16 iunie proiectul de lege care prevede acordarea unor pensii speciale membrilor sai, 303 de voturi pentru, 124 impotriva si 2 abtineri.

Proiectul a intrat in dezbaterea parlamentara in luna aprilie. Initial, proiectul a fost semnat de aproximativ 260 de deputati si senatori, atat de la Putere, cat si de la Opozitie.

Ulterior, liberalii au anuntat ca toti parlamentarii din grupurile PNL si-au retras semnaturile de pe initiativa legislativa, cu exceptia lui Radu Zlati.

 

Proiectul de lege introduce la articolul 73 din Legea 7/2006, un articol nou 73(1) în care se precizează că funcționarii publici cu un stagiu de cotizare de 30 de ani au dreptul la o pensie pentru limită de vârstă la împlinirea vârstei standard de pensionare din sistemul public de pensii. Dacă din cei 30 de ani, 14 ani au cotizat în structurile Parlamentului, ei vor beneficia de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni înainte de data pensionării, relateaza Evenimentul zilei.

 

Dacă parlamentarii vor depăși vechimea de 14 ani în Parlament, pentru fiecare an se mai adăugă câte 1% din venit la pensie. Parlamentarii care au un stagiu de cotizare de 30 de ani, din care cel puțin 14 ani în structurile Parlamentului pot cere pensionarea înainte de vârsta prevăzută în lege, dar nu mai devreme de 60 de ani.

 

 

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!