Legea finantarii partidelor politice, votata de Senat, dupa introducerea amendamentelor presedintelui Iohannis

0
6

Legii privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale a fost votata astazi de plenul Senatului cu 105 voturi pentru si doua impotriva. Comisia de cod electoral a adoptat obiectiile presedintelui Iohannis la aceasta lege, transformandu-le in amendamente. Cererea de reexaminare va fi trimisa Camerei Deputatilor, relateaza Hotnews.


Un amendament se refera la modul in care partidele pot contracta imprumuturi in bani. Partidele vor putea face acest lucru doar prin acte autentice notariale, sub sanctiunea nulitatii absolute, insotite de documente de predare-primire, in contract prevazandu-se modul si termenul de restituire al acestora, iar termenul de restituire nu poate fi mai mare de trei ani.

Un alt amenament prevede ca restiturirea imprumuturilor in bani se poate face numai prin virament bancar. Imprumuturile care nu sunt restituite in termenul prevazut de lege se constituie in donatii. 

 

CITITI SI: UPDATE Legea finantarii partidelor, trimisa de presedintele Iohannis spre reexaminare in Parlament. Iohannis: Schimbarea clasei politice nu se face fara transparenta in finantarea partidelor


A mai fost adoptata si o completare referitoare la donatiile in bani pentru achizitionarea de cladiri pentru sediu de partid, asa incat partidul are obligatia de a indeplini aceasta sarcina de achizitionare in termenul prevazut in contractul de donatie care nu poate depasi doi ani. 


Presedintele Klaus Iohannis a solicitat Parlamentului, in data de 10 aprilie, reexaminarea legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale "atat sub aspectul concordantei cu principiile si normele constitutionale referitoare la partidele politice, cat si sub aspectul claritatii normelor juridice".

 

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!