Leonard Orban: E posibil ca impunerea cotelor obligatorii sa nu mai poata fi blocata

0
10

Consilierul prezidential Leonard Orban a declarat ieri, la Digi 24, ca exista tot mai putine state UE care se opun cotelor obligatorii de refugiati si s-ar putea sa nu mai existe o minoritate care sa poata bloca aceasta decizie a Comisiei Europene.

 

"Sunt din ce in ce mai putine state membre care se opun aceste decizii, ceea ce inseamna ca nu va exista o minoritate de blocaj. E foarte probabil sa nu existe o minoritate de blocaj si, in conditiile respective, decizia ar urma sa se adopte, deci toate statele membre ar fi obligate sa primeasca un numar de imigranti conform propunerii Comisiei Europene. (…) Vedem ca exista in momentul de fata un sprijin din ce in ce mai masiv pentru ce a propus Comsia Europeana, mai precis cotele obligatorii, si este o chestiune care, sigur, ne deranjeaza", a afirmat Leonard Orban, seful Departamentului Afaceri Europene din cadrul Administratiei Prezidentiale, citat de Hotnews.
  

Acesta a precizat ca pozitia Romaniei ramane neschimbata la reuniunea JAI de pe 22 septembrie si, desi unele propuneri ale Comisiei Europene ar putea sa fie votate, exista si domenii in care se va putea negocia, precum sanctiunile economice pentru statele membre care nu accepta numarul impus de imingrati. "Chestiunile financiare probabil ca vor mai fi negociate. Ce s-ar putea sa nu mai fie negociat, e vorba de cifra si repartizarea migrantilor conform propunerii facute initial. (…) Exista o prevedere in propunerea Comisiei Europene care spune ca, daca un stat membru nu preia migranti sau preia mai putin migranti decat cota alocata, statul respectiv va trebui sa plateasca pentru un fond in proportie de maxim 0,002% din PIB sau daca preiau partial numarul de imingranti desigur ca suma va scadea. Asta s-ar putea sa ramana si prevederea e valabila pentru un singur an. Poate sa ramana sau poate sa fie eliminata sau sa fie eliminata acea limitare in timp", a explicat consilierul prezidential.

 

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!