Letonia a preluat presedintia Consiliului UE

0
8

Letonia a preluat, joi, preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene, pe fondul tensiunilor dintre Occident şi Rusia din cauza situației din ucraina.

 

Principalele teme ale agendei Preşedinţiei letone a UE sunt politicile faţă de Rusia, creșterea economică, situaţia din Grecia, securitatea energetică şi accesul europenilor, în principal al est-europenilor, pe piaţa britanică a muncii, contribuția agendei digitale la creșterea competitivității globale a Uniunii .

 

Letonia, care are două milioane de locuitori şi o importantă comunitate rusofonă, a dat asigurări că nu va avea o abordare politică "antirusă", ci una constructivă.

 

"Categoric, nu vom fi o preşedinţie antirusă ori prorusă", a explicat ministrul leton de Externe, Edgars Rinkevics, citat de Mediafax.

 

Pe 21 şi 22 mai, la Riga este programat summitul Parteneriatului Estic, în contextul în care Belarus, Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Armenia şi Azerbaidjan aspiră să se apropie de Uniunea Europeană.

 

"Sperăm că aceasta va fi o ocazie pentru a se da un semnal puternic privind liberalizarea regimului vizelor europene", precizează şeful diplomaţiei letone.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!